Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: Δεν υπάρχει σλαβομακεδονική μειονότητα στη χώρα


Ιανουάριος 16, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

«Εγώ ή άλλα μέλη της βουλγαρικής κυβέρνησης δεν έχουμε μιλήσει ποτέ στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, για την αναγνώριση της λεγόμενης ‘μακεδονικής, μειονότητας στη χώρα. Δεν υπάρχει τέτοια μειονότητα και δεν μπορεί καν να συζητηθεί για μια τέτοια μειονότητα», είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ όταν ρωτήθηκε από τον βουλγαρικό τηλεοπτικό σταθμό BTV εάν η βουλγαρική κυβέρνηση είχε μιλήσει στην πρεσβεία των ΗΠΑ για το θέμα.

Εκτός από την ανυπαρξία σλαβομακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, ο Πέτκοφ είπε ότι υπάρχει μια εναρμονισμένη θέση της βουλγαρικής πολιτικής, που επιβεβαιώθηκε από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας πριν από μια εβδομάδα, ότι η θέση της Βουλγαρίας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει αλλάξει, αλλά μόνο αναβαθμίστηκε με ομάδες εργασίας.

Από την άλλη, επιβεβαίωσε την επιμονή και τον όρο της βουλγαρικής πλευράς, της βουλγαρικής μειονότητας στη Βόρεια Μακεδονία να εισέλθει στο Σύνταγμα της χώρας, προσθέτοντας ότι ποτέ δεν ανέφερε ακριβή προθεσμία για την επίλυση της διαφοράς.

«Αυτό θα πρέπει να λειτουργεί μόνο με αποτέλεσμα που βασίζεται σε αυτές τις ομάδες εργασίας». 

Η Βόρεια Μακεδονία θα ενταχθεί στην ΕΕ όταν εναρμονιστεί η θέση της Βουλγαρίας. "Θέλουμε τα δικαιώματα των Βουλγάρων εκεί να συμπεριληφθούν στο Σύνταγμά τους", είπε ο Πέτκοφ στο BTV.

Ο Πέτκοφ, μαζί με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Τεοντόρα Γκεντόφσκα, υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών και Αντιπρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια την Τρίτη 18 Ιανουαρίου και θα συναντηθεί με τον νέο πρωθυπουργό Κοβάτσεφσκι.

makfax.com.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr