«Δυσανασχέτησε η Άγκυρα από τις δηλώσεις του Έντι Ράμα»

 


Ιανουάριος 17, 2022. Ελλάδα.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό για το 2022, στην Αλβανία.

Η Αλβανία, η οποία βρίσκεται σε αναμονή, αφού έχει υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την Τουρκία η οποία εξακολουθεί να είναι υποψήφια χώρα, ο Έντι Ράμα, πρωθυπουργός της Αλβανίας επί τρεις θητείες, μίλησε στους Financial Times και έκανε σιωπηρά αναφορά στην Τουρκία, γράφει η τούρκικη Τζουμχουριέτ.

 Ώρες πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν, ο Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του στους Financial Times, μια από τις έγκριτες εφημερίδες της Βρετανίας, κάλεσε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που βρίσκονται στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, λέγοντας:

 «Απορρίψτε τις προσφορές από ξένες δυνάμεις και διατηρήστε την πίστη σας στο όνειρο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


Δεν είπε «Τουρκία», αλλά…


Ο Ράμα είπε ότι η αναμονή στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενοχλητική. Καθώς η βρετανική εφημερίδα ανέφερε  «Η Ρωσία, η Κίνα και η Τουρκία προσπαθούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Ο Ράμα είπε ότι τέτοιοι μνηστήρες, που δεν κατονόμασε κανέναν από αυτούς, ήταν ακατάλληλοι».

 «Άλλες χώρες μπορούν να φέρουν χρήματα, επενδύσεις, ακόμη και χαβιάρι, αλλά αυτές οι χώρες δεν μπορούν να φέρουν ό,τι χρειάζεστε για να χτίσετε μια λειτουργική και ελεύθερη χώρα», συνέχισε ο Ράμα στη δήλωση του.

Ο Ράμα επεσήμανε ότι η Αλβανία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ, ενώ το Κοσσυφοπέδιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι πιθανές υποψήφιες, προσθέτοντας ότι «οι Αλβανοί είναι απογοητευμένοι με τις Βρυξέλλες». 

Ο Ράμα επεσήμανε ότι η Αλβανία ήρθε πιο κοντά στη Ρωσία και την Κίνα στο παρελθόν και είπε, «Αναζητούμε έναν νέο γάμο, δεν σκεφτόμαστε με τους παλιούς. Φυσικά, αυτός ο γάμος θα είναι δύσκολος», είπε.

cumhuriyet.com.tr

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr