«Οι Βρετανοί έχουν παρουσία στα Βαλκάνια 300 χρόνια ενάντια στη ρωσική επιρροή»


Φεβρουάριος 11, 2022. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

«Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο διορισμός του Βρετανού απεσταλμένου στα Δυτικά Βαλκάνια, Στούαρτ Πίτς, σήμαινε και την επιστροφή της Βρετανίας σε αυτήν την περιοχή, επειδή αυτή η χώρα είναι παρούσα στα Βαλκάνια εδώ και 300 χρόνια», δήλωσε ο Δρ.  Αλεξάνταρ Γκάγιτς, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Βελιγραδίου.

«Μέχρι τώρα, η βρετανική επιρροή ήταν περισσότερο παρούσα στα Βαλκάνια, πριν και κατά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και μετά το 2000. Τώρα με τον απεσταλμένο επισημοποίησαν την παρουσία τους», αναφέρει.

Ο Γκάγιτς υπενθυμίζει ότι ο διορισμός του Στιούαρτ Πιτς ως απεσταλμένου της Βρετανίας στα Δυτικά Βαλκάνια ήρθε μετά την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζει, επίσημα, να ενεργεί ανεξάρτητα για την προώθηση της νέας  παγκόσμιας στρατηγικής της Μεγάλης Βρετανίας και σύμφωνα με τον διαρκή βορειοατλαντικό προσανατολισμό της.

 Τώρα διορίστηκε στρατιωτικός και όχι πολιτικός

Αυτή τη φορά διορίστηκε ένα άτυπο πρόσωπο που δεν είναι διπλωμάτης, αλλά ένας έμπειρος στρατιώτης των πληροφοριών, πρώην αξιωματικός του ΝΑΤΟ.

«Ο διορισμός του Πιτς σε αυτή τη θέση αντανακλά την επιθυμία της Βρετανίας να δράσει σε αυτόν τον τομέα μέσω του ΝΑΤΟ - λέει και προσθέτει ότι μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει οδηγήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλες τις επιτόπιες δραστηριότητες.

Επιβεβαιώνει ότι ο ρόλος της Βρετανίας είναι μεγάλος στην επίτευξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και ότι η βρετανική επιρροή κυριαρχεί σε αυτόν τον τομέα τα τελευταία 35 χρόνια. 

Δηλώνει ότι παραδοσιακά ασχολούνται με την καταστολή της ρωσικής επιρροής σε αυτόν τον τομέα, αλλά ότι δεν θέλουν να ενισχύσουν ούτε τη γερμανική επιρροή. 

Σύμφωνα με τον Γκάγιτς, στόχος τους είναι τα Βαλκάνια να είναι μια ζώνη στην οποία η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα έχουν τον πιο κυρίαρχο ρόλο.

Γι' αυτό οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί δρουν παράλληλα. Βρετανοί αξιωματούχοι διεξάγουν επιχειρησιακές εργασίες στο πεδίο γιατί είναι πιο λεπτοί και έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στον τομέα αυτό, ενώ διαβουλεύονται με τους Αμερικανούς και δίνουν τη συγκατάθεσή τους για μια ευρύτερη δραστηριότητα. 

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ αποτελούν ένα είδος στήριξης σε αυτή την κοινή δράση.

«Οι Βρετανοί στήριξαν την ασφάλεια-κατασκοπεία, τη διπλωματική και οικονομική παρουσία τους στην περιοχή στην προστασία στρατηγικών συμφερόντων και έβλεπαν τα Βαλκάνια ως γέφυρα μεταξύ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Προστατεύοντας τα συμφέροντά της, αρχικά ως εμπορική και θαλάσσια δύναμη, η Βρετανία, σε όλη την ιστορία, αγωνίστηκε για να μην επιτρέψει σε άλλη δύναμη να γίνει κυρίαρχη στα Βαλκάνια», λέει ο Γκάγιτς.

Ο ρόλος της Βρετανίας στα Βαλκάνια από τον 18ο αιώνα

Από τον 18ο αιώνα ασχολήθηκαν με την καταστολή της ρωσικής επιρροής, τον 19ο αιώνα πολέμησαν ενάντια στην επιρροή της Αυστροουγγαρίας και αργότερα κατά της Γερμανίας. 

Ο Γκάγιτς υπενθυμίζει ότι οι Βρετανοί υποστήριξαν την υπόλοιπη Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια γιατί φοβούνταν ότι ο λαός θα απελευθερωνόταν με τη βοήθεια της Ρωσίας.

«Όταν είδαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να τα καταφέρουν, συμφώνησαν διστακτικά στην απελευθέρωση των βαλκανικών χριστιανικών κρατών, κυρίως της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Ελλάδας, αλλά συνέχισαν να προσπαθούν να απομακρύνουν αυτές τις χώρες από τη Ρωσία. 

Ωστόσο, τον 20ο αιώνα, υπήρξε μια αλλαγή, οπότε η Γερμανία έγινε μεγαλύτερο πρόβλημα από τη Ρωσία. 

Μετά από αυτό, η Βρετανία χρησιμοποίησε αυτές τις χώρες σε συμμαχία με τη Ρωσία για να αποτρέψει τη διείσδυση της γερμανικής αυτοκρατορίας μέσω των Βαλκανίων στη Μέση Ανατολή», υπενθυμίζει ο Γκάγιτς.

vesti-online.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr