Ο Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιθέσεις σε αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις- μάχες στα σύνορα


Φεβρουάριος 24, 2022. Ελλάδα.

 

Γύρω στις 5 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, ώρα Κιέβου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια νέα ομιλία ανακοίνωσε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή, η Ρωσική Ομοσπονδία άρχισε να βομβαρδίζει πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με ουκρανικό δημοσίευμα.

Ο Πούτιν είπε ότι τα σχέδια της Μόσχας δεν περιλαμβάνουν την κατοχή της Ουκρανίας, αλλά η Ρωσική Ομοσπονδία θα αγωνιστεί για την «αποστρατιωτικοποίηση και αποναζικοποίησή της».

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους Ρώσους λέγοντας ότι ο Πούτιν αρνείται να μιλήσει στο τηλέφωνο.

 Ο Ζελένσκι ρώτησε τους Ρώσους αν ήθελαν πόλεμο. 

«Η ηγεσία της χώρας σας δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί μας. Ίσως καθίσει μαζί σας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

08:15 Στην περιοχή Λουγκάνσκ, οι εισβολείς κατέλαβαν δύο χωριά, ανατινάχθηκε ένας πύργος τηλεόρασης στο Λούτσκ - οι συνέπειες του βομβαρδισμού από την Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης

Η Κρατική Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας δημοσίευσε επιχειρησιακές πληροφορίες σχετικά με τις συνέπειες των εχθρικών βομβαρδισμών στο έδαφος της Ουκρανίας από τις 07:00 την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου.

Περιοχή Khmelnytsky: ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, δημιουργήθηκε  φωτιά στα καύσιμα και τα λιπαντικά της στρατιωτικής μονάδας «Σταροκονσταντίνοφ».

Περιοχή Dnepropetrovsk, Krasnopolye και Marganets πυρκαγιά σε στρατιωτικές αποθήκες.

Περιοχή Vinnitsa: Tulchin και Bohan - φωτιά σε στρατιωτικές μονάδες.

Λούτσκ - ανατινάχθηκε ένας πύργος τηλεόρασης.

Περιοχή Κιέβου: πυρκαγιά στρατιωτικής μονάδας κοντά στην πόλη Brovary.

Τα χωριά Gorodishche και Milovo της περιοχής Luhansk καταλήφθηκαν.

08:00 Πέντε αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο της Ρωσίας καταρρίφθηκαν στην περιοχή Λουγκάνσκ -  από τις Επίγειες Δυνάμεις.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές επιχειρησιακές πληροφορίες, 5 αεροπλάνα και 1 ρωσικό ελικόπτερο καταρρίφθηκαν στην περιοχή Λουγκάνσκ», αναφέρει η έκθεση.

07:54 Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε τη συνολική εικόνα της ρωσικής εισβολής και διέψευσε τις πληροφορίες για απόβαση στην Οδησσό - τι συμβαίνει τώρα

Το Γενικό Επιτελείο δήλωσε ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο και ανέφερε τα ακόλουθα γεγονότα:

Στις 24 Φεβρουαρίου, στις 05:00, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ξεκίνησαν εντατικό βομβαρδισμό ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στα ανατολικά και εξαπέλυσαν επίσης επιθέσεις με πυραύλους και βόμβες σε αεροδρόμια.

Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν σε αεροδρόμια σε Borispol, Ozerny, Kulbakino, Chuguev, Kramatorsk, Chernobaevka, καθώς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ο επιτιθέμενος άρχισε να βομβαρδίζει το έδαφος και τους οικισμούς της Ουκρανίας κατά μήκος των κρατικών συνόρων. 

Η Πολεμική Αεροπορία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αποκρούει αεροπορική επίθεση του εισβολέα. 

Οι αμυντικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα μάχης, έχουν καταλάβει και κρατούν αμυντικές θέσεις

Οι πληροφορίες για την απόβαση των ρωσικών στρατευμάτων στην Οδησσό δεν είναι αληθινές.

07:41 Το μετρό του Κιέβου λειτουργεί κανονικά και μπορεί να λειτουργήσει ως καταφύγιο

Το μετρό του Κιέβου λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μετρό.

«Το μετρό λειτουργεί κανονικά. Θα ενημερώσουμε άμεσα σε περίπτωση αλλαγών», αναφέρεται στο μήνυμα.

07:35 Πολεμώντας στα σύνορα, το έδαφος της Λευκορωσίας έχει γίνει ένα από τα εφαλτήρια για την επίθεση της Ρωσίας - Συνοριοφύλακες

Σήμερα, περίπου στις 5:00 π.μ., τα κρατικά σύνορα της Ουκρανίας στην περιοχή με τη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας δέχθηκαν επίθεση από ρωσικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από τη Λευκορωσία, αναφέρει η Κρατική Υπηρεσία Συνόρων .

Οι επιθέσεις σε συνοριακές μονάδες, συνοριακά αποσπάσματα και σημεία ελέγχου πραγματοποιούνται με τη χρήση πυροβολικού, βαρέως εξοπλισμού και φορητών όπλων.

Αυτό συμβαίνει στις περιοχές Lugansk, Sumy, Kharkiv, Chernihiv και Zhytomyr. Επιπλέον, η επίθεση προέρχεται από το έδαφος της κατεχόμενης Κριμαίας.

Καταγράφεται επίσης το έργο των εχθρικών ομάδων σαμποτάζ και αναγνώρισης.

Ανάλογα με τις καταστάσεις στα συνοριακά τμήματα, οι συνοριοφύλακες, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας και την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, πυροβολούν τον εχθρό.

07:30 Ανακοινώθηκε γενική εκκένωση στην περιοχή Λουγκάνσκ, μερική εκκένωση στην περιοχή Τσερκάσι

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Λουχάνσκ, Serhiy Gaidai , δήλωσε ότι στις 05:50 της Πέμπτης, 24 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε γενική εκκένωση στην περιοχή, οι κάτοικοι καλούνται να φύγουν αμέσως.

Συνιστάται στους ιδιοκτήτες οχημάτων να οδηγούν μόνοι τους προς την πόλη του Ντνίπρο.

Για όσους δεν μπορούν να εκκενώσουν μόνοι τους, οργανώνεται εκκένωση από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Lisichansk, Rubizhnoye και Svatovo. Το σημείο συλλογής βρίσκεται στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ο Γκαϊντάι προέτρεψε να παραμείνει ψύχραιμος και να ακολουθήσει τις οδηγίες των εκπροσώπων των αρχών, της Εθνικής Αστυνομίας και της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης.

Ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Τσερκάσι Alexander Skichko είπε επίσης ότι ο πληθυσμός στην περιοχή των 16 χιλιομέτρων από τη στρατιωτική μονάδα στο Dubievka εκκενώθηκε μετά την επίθεση.

07:16 Ο Ρέζνικοφ απευθύνθηκε στους Ουκρανούς: ο στρατός αντεπιτίθεται, μείνετε ήρεμοι

Ο υπουργός Άμυνας  Ολέξιι Ρέζνικοφ επιβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός έχει ξεκινήσει σφοδρό βομβαρδισμό ουκρανικών μονάδων στα ανατολικά, στρατιωτικά κέντρα διοίκησης και αεροδρόμια. Προέτρεψε να παραμείνει ψύχραιμος.

Στο Facebook του, ο Ρέζνικοφ έγραψε ότι ο ουκρανικός στρατός απωθεί τα ρωσικά στρατεύματα και κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους πολίτες.

« Μείνετε στο σπίτι αν είναι δυνατόν. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, αλλά ο στρατός μας χρειάζεται την υποστήριξή σας τώρα περισσότερο από ποτέ. Η ηρεμία και η εμπιστοσύνη σας στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι τώρα η καλύτερη βοήθεια», τόνισε.

 

07:12 Οι σειρήνες άναψαν στο Κίεβο

07:08 «Ο χειρότερος εχθρός αυτή τη στιγμή είναι ο πανικός. Δεν χάνουμε την ψυχραιμία μας”: Ο Κλίτσκο απευθύνθηκε στους κατοίκους του Κιέβου με συστάσεις

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

« Αγαπητοί άνθρωποι του Κιέβου! Η Ουκρανία δέχεται επίθεση από έναν επιτιθέμενο. Ο βρυχηθμός των οβίδων ακούγεται στο Κίεβο. Ο χειρότερος εχθρός αυτή τη στιγμή είναι ο πανικός. Δεν χάνουμε την υπομονή μας.

Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών και της υποστήριξης ζωής της πόλης, μείνουν σπίτι.

Κρατήστε έτοιμη τη βαλίτσα έκτακτης ανάγκης. Έγγραφα, τα ελάχιστα απαραίτητα. Για να φτάσετε γρήγορα, εάν είναι απαραίτητο, σε καταφύγιο ή καταφύγιο.

Οι αρχές της πόλης στην πρωτεύουσα. Συνεχίζουμε να κρατάμε την πόλη σε λειτουργία.

Περίμενε! Πρέπει να αντέξουμε!».

 

06:55  Το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας συμβουλεύει τους πολίτες να μείνουν στο σπίτι μέχρι να ειδοποιήσει η σειρήνα, αλλά να έχουν έτοιμη τη « βαλίτσα συναγερμού».

Αυτό δήλωσε η ομιλήτρια του Υπουργείου Εσωτερικών Έλενα Ματβέεβα.

« Όσο δεν υπάρχει σειρήνα, ας μείνουν οι πολίτες στα σπίτια τους. Μόλις υπάρξει συναγερμός. Για την ησυχία τους, ας πάνε τώρα στην ιστοσελίδα της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης, εκεί είναι γραμμένες οδηγίες. Λέει τι πρέπει να κάνετε αφού ακούσετε την ειδοποίηση. Και ας ελέγξουν τη θήκη του συναγερμού, αν τον έχουν συναρμολογήσει όλοι και αν υπάρχουν όλα τα πράγματα», είπε ο πρόεδρος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας  Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε επίσης τους Ουκρανούς να μείνουν στα σπίτια τους και διαβεβαίωσε ότι σύντομα θα έρθει ξανά σε επαφή με πρόσθετες διευκρινίσεις ( παραπομπή παρακάτω). «Οι δομές εξουσίας κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν τους ανθρώπους», είπε ο Ζελένσκι.

06:43 

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε σε νέα ομιλία ότι εισάγεται στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός του κράτους επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε πλήγματα στην ουκρανική στρατιωτική υποδομή και στα συνοριακά αποσπάσματα και ακούστηκαν εκρήξεις σε πολλές πόλεις.

Είπε ότι είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα το πρωί και ότι η Ουάσιγκτον έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει διεθνή υποστήριξη.

« Σήμερα πρέπει να είσαι ήρεμοι. Μείνετε στο σπίτι αν είναι δυνατόν. Εργαζόμαστε, ο στρατός εργάζεται, όλος ο τομέας ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας λειτουργεί. Εγώ, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, το Υπουργικό Συμβούλιο θα είμαστε πάντα σε επαφή μαζί σας... Μην πανικοβάλλεστε. Είμαστε δυνατοί, είμαστε έτοιμοι για όλα, θα νικήσουμε τους πάντες», είπε ο Ζελένσκι.

06:38 Η Ουκρανία κλείνει τον εναέριο χώρο

Λόγω του υψηλού κινδύνου αεροπορικής ασφάλειας για την πολιτική αεροπορία, από τις 00.45 utc ( 02.45 ώρα Κιέβου) το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουκρανίας έλαβε επείγοντα μέτρα για το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Ουκρανίας για τους πολιτικούς χρήστες του εναέριου χώρου.

06:35 Ο Ζελένσκι συγκαλεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία

Ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολέξιι Ντανίλοφ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι συγκαλεί επειγόντως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, θα εισαχθεί στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία στο πλαίσιο της νέας ρωσικής επιθετικότητας

06:30 Επιθέσεις πυροβολικού στα σύνορα, η Ρωσία χτυπά αεροδρόμια και στρατιωτικές αποθήκες, βομβαρδίζει Κίεβο, Χάρκοβο, Ντνίπρο - Γκεραστσένκο

Ακολουθεί η πλήρης θέση του συμβούλου του υπουργού Εσωτερικών Άντον Γκεραστσένκο

«Η εισβολή άρχισε.

Μόλις σημειώθηκαν πυραυλικές επιθέσεις σε στρατιωτικά κέντρα ελέγχου, αεροδρόμια, στρατιωτικές αποθήκες, στο Κίεβο, στο Χάρκοβο, στο Δνείπερο.

Υπάρχουν βομβαρδισμοί πυροβολικού στα σύνορα.

Από σήμερα, ο κόσμος έχει μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Είτε η Ουκρανία και ο κόσμος θα σταματήσουν τώρα τον νέο Χίτλερ, είτε θα γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Η αλήθεια μαζί μας! Ο Κύριος είναι μαζί μας! Προστατεύουμε τη γη μας!

Η νίκη θα είναι δική μας!»

nv.ua

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr