Ο Έλληνας ΥΠΕΞ είπε ότι «Η Τουρκία επιμένει να ζει την περίοδο του Σουλτάνου Σουλεϊμάν»- τούρκικο δημοσίευμα


Φεβρουάριος 17, 2022. Ελλάδα

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας,  υποστήριξε ότι η Τουρκία αντιτίθεται στα δικαιώματα των ελληνικών νησιών, όπως η υφαλοκρηπίδα και η αποκλειστική οικονομική ζώνη και επίσης παραβιάζει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρει τουρκική η ‘ανεξάρτητη εφημερίδα διαδικτύου’ T24.

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στη Νορβηγία και την Ισλανδία, Φαζλί Τσόρμαν, ο οποίος παρακολούθησε το συνέδριο στο οποίο συμμετείχε ο Δένδιας στο Όσλο, αντέδρασε στις δηλώσεις και είπε: «Όλες αυτές οι κινήσεις υλοποιήθηκαν ως απάντηση σε αυτό που έκανε η Ελλάδα».

Μιλώντας σε συνέδριο στο Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ο Δένδιας είπε ότι από το 1995, η Τουρκία έχει απειλήσει με πόλεμο εάν «η Ελλάδα ασκήσει το «δικαίωμά» της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε το 1976 ότι η λήψη ενός τέτοιου βήματος θα θεωρούνταν πράξη πολέμου  (casus belli).

Ο Πρέσβης Τσόρμαν είπε, ««Ο λόγος αυτής της ανακοίνωσης από τη Βουλή ήταν ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.

Κάτι τέτοιο θα κλειδώσει ουσιαστικά τα τουρκικά ύδατα και την ικανότητα της Τουρκίας να έχει πρόσβαση σε διεθνή ύδατα.

Η Τουρκία θα στριμωχτεί στα χωρικά της ύδατα. Αυτό προσπαθείτε να επιβάλετε», είπε.

Κάνοντας αυτό θα κλειδώσει ουσιαστικά τα τουρκικά ύδατα και την ικανότητα της Τουρκίας

Ο Τσόρμαν δήλωσε ότι η Ναυτική Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας του 2019 υπογράφηκε ως αποτέλεσμα των κινήσεων της Ελλάδας. 

Υπενθυμίζοντας ότι τα νησιά βρίσκονται πολύ κοντά στην ηπειρωτική Τουρκία, ο Τσόρμαν δήλωσε ότι όταν γράφτηκε η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία υποστήριξε ένα διαφορετικό καθεστώς για τα νησιά και είπε: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτείτε κάτι τέτοιο στο παράδειγμα του Αιγαίου».

Ο Δένδιας, από την άλλη, δήλωσε ότι σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η απειλή χρήσης βίας απαγορεύεται και ως εκ τούτου το «casus belli» αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατέληξε λέγοντας, «Τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν θα λυθούν αν δεν έρθει η Τουρκία στον 21ο αιώνα».

 «Εάν η Τουρκία συνεχίσει να μένει στην περίοδο του Σουλτάνου Σουλεϊμάν με τις αρμάδες στη Μεσόγειο, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», είπε.

t24.com.tr


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr