Νότα διαμαρτυρίας Βουλγαρίας σε Σκόπια για βανδαλισμό στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ


Φεβρουάριος 7, 2022. Ελλάδα.

Η πρεσβεία της Βουλγαρίας στα Σκόπια έστειλε σημείωμα εκφράζοντας τη βαθιά λύπη για την πράξη βανδαλισμού, μετά τον κοινό εορτασμό της 150ης επετείου του Γκότσε Ντέλτσεφ στις 4 Φεβρουαρίου στα Σκόπια, ανέφερε βουλγαρικό δημοσίευμα επικαλούμενο το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων – BTA.

Αιτία  ήταν το σκίσιμο των τρίχρωμων κορδελών από τα στεφάνια που κατέθεσε η βουλγαρική αντιπροσωπεία στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ στην εκκλησία «Αγ. Σπας» στα Σκόπια, από άγνωστους δράστες, αμέσως μετά την αναχώρηση της βουλγαρικής αποστολής.

Μάλιστα σχετικό βίντεο με όσα συνέβησαν αναρτήθηκε στα social media.

Στο σημείωμα αναφέρεται ότι η πράξη αυτή δεν συμβάλλει στο πνεύμα καλής γειτονίας και στις προσπάθειες και των δύο πλευρών για εντατικοποίηση του διμερούς διαλόγου.

Η βουλγαρική πλευρά επιμένει να εντοπίσουν και να τιμωρήσουν οι αρμόδιες αρχές στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τους δράστες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων καταδίκασε σθεναρά «το βανδαλικό και δυσάρεστο περιστατικό που έλαβε χώρα την ημέρα της 150ης επετείου από τη γέννηση του πιο εξέχοντος επαναστάτη μας Γκότσε Ντέλτσεφ, που διαπράχθηκε από μέλη οπαδικών ομάδων που αφαίρεσαν απολίτιστα τις κορδέλες από στεφάνια που κατέθεσαν Βούλγαροι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια αφιερώματος στον τάφο του Γκότσε Ντέλτσεφ», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως σημειώνεται, το  (βουλγαρικό) Πολιτιστικό Κέντρο Ιβάν Μιχαήλοφ  στη Μπίτολα – Μοναστήρι, ανακοίνωσε ότι το γραφείο τους δέχθηκε επίθεση σήμερα το πρωί. Το κέντρο ενημέρωσε την αστυνομία, καθώς και το βουλγαρικό προξενείο στην πόλη, αλλά ρώτησε: «Πρόκειται για απλή πράξη βανδαλισμού ή κάτι άλλο;».

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό με άτομα σε βουλγαρική ταυτότητα στα Σκόπια μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά το σπάσιμο του τζαμιού του αυτοκινήτου του προέδρου του Συνδέσμου Βουλγαρο- σλαβομακεδονικής Φιλίας, Ντόμπρι Μίτρεβ, στο κέντρο των Σκοπίων στις 29 Ιανουαρίου.

 Από την άλλη, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας χαιρέτισε τη συμμετοχή της βουλγαρικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής την κα Θεοδώρα Γκέντσοφσκα, Υπουργό Εξωτερικών, και τον Βούλγαρο ευρωβουλευτή Ιλχάν στον εορτασμό αυτής της σημαντικής 150ης επετείου, καθώς οι δύο χώρες συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για ενίσχυση και εμβάθυνση της συνολικής συνεργασίας και ενίσχυση της εμπιστοσύνης ως βάσης για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr