Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

«Η Τουρκία μετατρέπεται σε μια ανεξάρτητη δύναμη»


Φεβρουάριος 9, 2022. Ελλάδα.

«Η Τουρκία μετατρέπεται σε ανεξάρτητο κέντρο εξουσίας ενεργώντας σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα», γράφουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ρωσικά δημοσιεύματα.

Σημειώνεται ότι «παρά την έντονη δημογραφική αύξηση και τις συνθήκες κορωνοϊού, η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας έχει αυξηθεί».

Αναφέρεται επίσης, ότι η Τουρκία γεννήθηκε ως «νέος και διεκδικητικός πόλος» στον πολυπολικό κόσμο.


«Ανεξάρτητο κέντρο ισχύος»


Μια αξιολόγηση για την Τουρκία έγραψε ο βουλευτής της Περιφερειακής Δούμας της Τούλα, Βλαντιμίρ Τιμάκοφ. Το άρθρο με τίτλο « Η Επιστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» ανέφερε τα εξής:

«Η Τουρκία μετατρέπεται σε ένα ανεξάρτητο κέντρο ισχύος που ενεργεί για τα δικά της συμφέροντα. Η Τουρκία είναι μια ανάμνηση του πρώην μεγαλείου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το κέντρο του σουνιτικού κόσμου και η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη.

Η άνοδος της Τουρκίας συνδέεται με πολλούς παράγοντες. Το 2020, η Τουρκία ξεπέρασε τη Γερμανία σε αριθμό πολιτών, αυξάνοντας από μισό εκατομμύριο σε ένα εκατομμύριο ετησίως.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ισχυρής δημογραφικής ανάπτυξης. Το δεύτερο είναι η οικονομική ανάπτυξη.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 10 τοις εκατό μέσα σε δύο χρόνια, καθώς όλοι γύρω αναρρώνουν από την κρίση του κορωνοϊού, ελπίζοντας τουλάχιστον να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα.

  Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά μιάμιση περίπου φορά. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε μεταξύ Ερντογάν και Ζελένσκι θα ανοίξει μια άλλη αγορά για τα τουρκικά προϊόντα».

«Ένας νέος και φιλόδοξος πόλος»

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το κλίμα της Τουρκίας δεν απαιτεί κάποιες υποχρεωτικές δαπάνες όπως η Ρωσία, το πραγματικό επίπεδο κατανάλωσης της Τουρκίας ήδη υπερβαίνει αυτό οποιασδήποτε χώρας της ΚΑΚ.

Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό κέντρο από τη Ρωσία για πολλούς λαούς στον μετασοβιετικό χώρο.

Οι Τούρκοι βλέπουν τη Μαύρη Θάλασσα ως την εσωτερική τους θάλασσα και οι δραστηριότητές τους στη Γεωργία και την Ουκρανία δείχνουν ότι ένα τέτοιο όραμα θα αναβιώσει.

Τουλάχιστον στα μάτια τους, η Κριμαία είναι ένα νόμιμο τουρκικό πριγκιπάτο.

Στην ανθρωπολογία και, ίσως, στη γλώσσα, οι Τάταροι της Κριμαίας είναι πιο κοντά στους Τούρκους παρά στους Τάταρους του Καζάν.

 Χρησιμοποιώντας αυτή τη συγγένεια, η Κωνσταντινούπολη ελπίζει να επιστρέψει την Κριμαία στη σφαίρα επιρροής της, αν και όχι επίσημα, με την οικονομική και πολιτική της παρουσία.

Σήμερα, ένας νέος και διεκδικητικός πόλος του πολυπολικού κόσμου αναπτύσσεται στα νοτιοδυτικά σύνορα της Ρωσίας. Ή μάλλον, το παλιό αναβιώνει και αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί», επεσήμανε ο Ρώσος βουλευτής.

Beyaz Gazete, Yeni Şafak

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr