Τι συμβαίνει τώρα στη Μαριούπολη. Η κατάσταση στις 4 Μαρτίου


Μάρτιος 4 2022. Ελλάδα.

Η κατάσταση στη Μαριούπολη κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνία και φαγητό στην πόλη. 

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν μπορούν να επισκευάσουν τις γραμμές νερού και ηλεκτρισμού λόγω των συνεχών βομβαρδισμών από τους Ρώσους κατακτητές. Όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας συνεχίζουν να κρατούν θέσεις και να υπερασπίζονται την πόλη, γράφει η ουκρανική ‘RBC-Ukraine’.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει τις εξελίξεις στην Μαριούπολη παραθέτοντας σχετική ώρα:

20:45 Το αρχηγείο της Επιχείρησης των Μικτών Δυνάμεων- OOS, αναφέρει τις απώλειες των Ρώσων εισβολέων σε μια εβδομάδα προσπαθειών κατάληψης της Μαριούπολης.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι υπερασπιστές της Μαριούπολης έχουν ήδη καταστρέψει περισσότερες από 30 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα: τανκς, οχήματα μάχης πεζικού, Tigers, τάνκερ κ.λπ. Επιπλέον, έχουν εξουδετερωθεί περισσότεροι από 100 πεζοί και δύο  ρωσικές ομάδες. Οι αναγνωριστικές μας ομάδες εργάζονται με επιτυχία στα μετόπισθεν των απίστων», ανέφερε στο OOS.

20:20 Ένας μαχητής του συντάγματος Αζόφ είπε ότι οι υπερασπιστές της πόλης κρατούν τη γραμμή, βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες. Η υπεράριθμη ομάδα προσπαθεί να σπάσει τις άμυνες και να εισβάλει στην πόλη. Λέει ότι τώρα είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την πόλη, γιατί είναι αυτός που δεν επιτρέπει τη δημιουργία χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία στην Κριμαία

«Η Μαριούπολη δεν μπορεί να χαθεί, γιατί αυτό είναι το τελευταίο φρούριο στην Αζοφική Θάλασσα. Αν χάσουμε τη Μαριούπολη, θα χάσουμε την Ουκρανία», λέει.

Πρόσθεσε επίσης ότι όλες οι μονάδες του ουκρανικού στρατού και εθελοντές για να διατηρήσουν την άμυνα της πόλης.

«Είμαστε όρθιοι, κανείς δεν πρόκειται να φύγει από το ανατολικό φυλάκιο. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, μόνο σήμερα καταστρέψαμε δύο τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τρία άρματα μάχης, εχθρικό πεζικό, οι μάχες συνεχίζονται», είπε.

17:20 Αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη έχουν τραυματιστεί 300 πολίτες, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης  Βαντίμ Μποϊτσένκο στον αέρα του Ukraine24. Νωρίτερα, είπε ότι τώρα είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός νεκρών και τραυματιών λόγω των αδιάκοπων βομβαρδισμών.

16:10 Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, μίλησε για την κατάσταση στην πόλη στο RBC-Ukraine.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, αλλά κρατάμε. Έχουμε έναν ανθρωπιστικό αποκλεισμό που δημιούργησαν τα ρωσικά στρατεύματα βομβαρδίζοντας κρίσιμες υποδομές. Είμαστε χωρίς θέρμανση, χωρίς φως, χωρίς νερό και, πρακτικά χωρίς επικοινωνία. Και τελειώνουμε από τρόφιμα και φάρμακα», είπε.

Ο Μποϊτσένκο είπε επίσης ότι ζητά να προστεθεί η Μαριούπολη στη λίστα των πόλεων για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Τόνισε ότι εδώ και 5 μέρες οι κατακτητές πυροβολούν κτίρια κατοικιών. Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες, αλλά ο αριθμός τους είναι πλέον αδύνατο να προσδιοριστεί λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών.

«Πρώτα, έγιναν βομβαρδισμοί στο ανατολικό τμήμα της πόλης - αυτή είναι η λεγόμενη Αριστερή Όχθη. Τώρα εργάζονται στη δυτική και βορειοδυτική κατεύθυνση. Οι άνθρωποι κάθονται σε υπόγεια, σε καταφύγια για ένατη μέρα.

Χτυπούν με όλα τα όπλα: από «γκραντ», από βαρύ πυροβολικό και αρκετές φορές χρησιμοποίησαν ακόμη και εναέριο βομβαρδισμό και αεροπορικές βόμβες», είπε ο Μποϊτσένκο.

Πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχουν εχθρικά στρατεύματα στην πόλη και οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας κρατούν σταθερά θέσεις και προστατεύουν την πόλη.


Τι συμβαίνει στη Μαριούπολη στις 4 Μαρτίου 2022



Λόγω του γεγονότος ότι δεν υπάρχει επικοινωνία στη Μαριούπολη, τα νέα από την πόλη δεν έρχονται τόσο συχνά . Από χθες η κατάσταση στην πόλη παρέμενε δύσκολη. Λόγω του βομβαρδισμού , η Μαριούπολη έμεινε χωρίς θέρμανση, νερό και ηλεκτρισμό . Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν μπορούν να φύγουν και να επισκευάσουν τις γραμμές λόγω του ίδιου συνεχούς βομβαρδισμού.

«Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προμηθεύουν καύσιμα σε γεννήτριες που τροφοδοτούν τα νοσοκομεία της πόλης με ηλεκτρισμό, καθιστώντας έτσι δυνατή την παροχή επείγουσας ιατρικής περίθαλψης σε όλους τους τραυματίες κατοίκους της Μαριούπολης», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο.

Από την έναρξη του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας, περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν τραυματιστεί στην πόλη. Το νοσοκομείο κατάφερε να αποκαταστήσει το ρεύμα, έτσι οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας συνεχίζουν να προσφέρουν βοήθεια.

«Κανείς δεν έχει καμία αμφιβολία - αυτή (οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ) είναι μια πράξη γενοκτονίας από Ρώσους εισβολείς εναντίον του ουκρανικού λαού, εναντίον σας και σε εμένα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Βαντίμ Μποϊτσένκο.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr