Λιβύη - Νέα ένταση: Ο Νταμπάιμπα συνέλαβε δύο υποψήφιους υπουργούς του Μπασάγκα και έκλεισε τον εναέριο χώρο


Μάρτιος 3, 2022. Ελλάδα.

Δύο πηγές προσκείμενες στον υποψήφιο πρωθυπουργό της Λιβύης, Φατχί Μπασάγκα, δήλωσαν ότι ένοπλες δυνάμεις που συνδέονται με τον σημερινό πρωθυπουργό στην Τρίπολη,  συνέλαβαν δύο υπουργούς από την αντίπαλη κυβέρνηση που επρόκειτο να ορκιστούν την Πέμπτη.

Ο Μπασάγκα είπε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα , στην πρωτεύουσα Τρίπολη , έκλεισε επίσης τον εναέριο χώρο της Λιβύης για να αποτρέψει νέους υπουργούς από το να ταξιδέψουν στο Τομπρούκ για να ορκιστούν.

Προηγήθηκε δήλωση του Μπασάγκα  που είπε ότι αναμένει να πάρει τη θέση του στην Τρίπολη ειρηνικά, παρά τη δέσμευση του νυν κατεστημένου να διατηρήσει την εξουσία.

Ο Μπασάγκα θα ορκιστεί την Πέμπτη ενώπιον του κοινοβουλίου, αλλά ο επικεφαλής της σημερινής μεταβατικής κυβέρνησης, Αμπντέλ Χαμίντ Νταμπάιμπα, αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία, αυξάνοντας την πιθανότητα μαχών.

«Δεν θα γίνει χρήση οποιασδήποτε δύναμης, ούτε από εμάς ούτε από την υπάρχουσα κυβέρνηση», είπε ο Μπασάγκα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Πρόσθεσε ότι «θα ορκιστώ ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων την Πέμπτη και μετά θα πάω στην Τρίπολη», σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί μια «κανονική και ομαλή» μετάβαση.

Ο αγώνας για την ηγεσία της λιβυκής κυβέρνησης μετά την κατάρρευση της εκλογικής διαδικασίας, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τον Δεκέμβριο, απειλεί να επαναφέρει τη χώρα στη διαίρεση που επικράτησε για μεγάλο μέρος της εξέγερσης μετά την επίθεση του ΝΑΤΟ το 2011.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr