«Κύματα εκατομμυρίων Ιρανών προσφύγων απειλούν την Ευρώπη με την αποχώρηση του Χαμενεΐ»

 


Μάρτιος 28, 2022. Ελλάδα.

 

Ανάλυση που δημοσιεύτηκε από αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο προειδοποιεί για προσφυγικά κύματα που μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερα από το προσφυγικό κύμα της Συρίας ή της Ουκρανίας.

Η ανάλυση του Μάικλ Ρόμπιν του American Enterprise Institute εκτιμά στο National Interest  ότι πλησιάζουν κύματα προσφύγων από το Ιράν.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη ρεύματα προσφύγων που η ανάλυση χαρακτήρισε «μη τυχαία».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως και ο Σύρος ομόλογός του Μπασάρ αλ Άσαντ, βλάπτει σκόπιμα τους αμάχους για να τους ενθαρρύνει να φύγουν, ασκώντας έτσι πίεση στην Ευρώπη, η οποία μπορεί κάποια στιγμή να τον βοηθήσει να επιτύχει παραχωρήσεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής οδηγήσει σε περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Ωστόσο, παρά τα κύματα προσφύγων που ήδη κατακλύζουν την Ευρώπη, η ήπειρος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι αιτούντων άσυλο που θα περιλαμβάνει περισσότερους από δέκα εκατομμύρια πρόσφυγες που θα φθάνουν από το Ιράν, όπου η χώρα μπορεί να βρεθεί σε μια μεγάλη εσωτερική καταιγίδα με την αναχώρηση του πνευματικού Χαμενεΐ ηγέτης και ο αγώνας για την κληρονομιά του.

Σημείωσε ότι αυτοί οι πρόσφυγες δεν θα πήγαιναν ανατολικά προς το Αφγανιστάν και ότι οι αραβικές χώρες δεν θα ήταν η επιλογή του καταφυγίου τους, αλλά θα μετακινηθούν βόρεια μέσω του Καυκάσου, για να μετακινηθούν από την Τουρκία στην Ευρώπη.


Εσωτερική αναταραχή στο Ιράν- επιθέσεις εθνοτικές

 

Η ανάλυση στο National Interest πρότεινε ότι οι εσωτερικές αναταραχές στο Ιράν θα μπορούσαν να φτάσουν σε ένα επίπεδο «βίαιης πάλης» ως αποτέλεσμα μιας μερικής μετάβασης της εξουσίας, μετά το θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου ηγέτη της ιρανικής επανάστασης, ειδικά όταν ο  Ιμπραχίμ Ραΐσι υπηρετεί ως πρόεδρος.

Ο Ραΐσι, ο σκληρός συντηρητικός, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές του Ιράν τον Ιούνιο του 2021.


Ο Ραΐσι θεωρείται επίσης κοντά στον Χαμενεΐ και κατείχε αρκετές θέσεις, κυρίως στο δικαστικό σύστημα στη γενέτειρά του, την Ιερή Πόλη του Μασχάντ.

Αυτό που θα περιπλέξει περαιτέρω το ζήτημα του διαδόχου του Χαμενεΐ είναι ότι η θέση του ανώτατου ηγέτη της ιρανικής επανάστασης έχει γίνει πολύ προσοδοφόρα, καθώς ελέγχει δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομικά συμφέροντα.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν θα προσπαθήσουν να εισέλθουν σε άμεσο ανταγωνισμό για τη θέση του Χαμενεΐ και να εμποδίσουν όποιον δεν ήταν στις τάξεις τους να φτάσει στην ηγεσία.

Η ανάλυση εγείρει φόβους για ένα ξέσπασμα εμφυλίου πολέμου που θα μπορούσε να βλάψει τους αμάχους, καθώς οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης και οι εξτρεμιστικές φατρίες θα επιδιώξουν να ελέγξουν τις ιρανικές πόλεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιθέσεις σε ανθρώπους ανάλογα με την εθνοτική τους καταγωγή ή τον πολιτικό τους προσανατολισμό.


Οικονομικά προβλήματα

 

Τα αυξανόμενα κινήματα διαμαρτυρίας στη χώρα δείχνουν ότι πολλοί Ιρανοί δεν θέλουν η «Ισλαμική Δημοκρατία» να συνεχίσει με τη σημερινή της μορφή, κάτι που θα τους αναγκάσει σε μεταγενέστερο στάδιο να αντιμετωπίσουν ζηλωτές που υποστηρίζουν το Ιράν με τη σημερινή του μορφή, και θα το κάνουν αργότερα με επιθέσεις και εκδιώξεις σε όποιον τους αντιτίθεται.

Η ανάλυση δείχνει ότι τα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν το Ιράν θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε οικονομική κατάρρευση, καθώς το συνολικό καθαρό κεφάλαιο της χώρας έχει μειωθεί δραστικά, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.

Ο Χαμενεΐ εξέφρασε πρόσφατα την ελπίδα ότι τον επόμενο χρόνο θα βρει λύση στα οικονομικά προβλήματα του Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων.

Η Τεχεράνη υποφέρει από οικονομική κρίση και πολύ κακό βιοτικό επίπεδο, κυρίως λόγω των κυρώσεων που η Ουάσιγκτον επέβαλε εκ νέου στην Τεχεράνη, μετά την απόφαση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποχωρήσει από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα το 2018.

Το Ιράν και οι δυνάμεις που εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στη συμφωνία για τα πυρηνικά, με την έμμεση συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, διεξάγουν συνομιλίες στη Βιέννη εδώ και περίπου ένα χρόνο σε μια προσπάθεια να αναβιώσουν τη συμφωνία. Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι οι συνομιλίες, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο, είχαν φτάσει σε ένα αποφασιστικό και τελικό στάδιο.

nationalinterest.org, nziv.net,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr