Ρωσία: Η αντιπολιτευτική ανεξάρτητη εφημερίδα «Novaya Gazeta» ανέστειλε την έκδοσή της λόγω του πολέμου στην Ουκρανία


Μάρτιος 28, 2022. Ελλάδα.

 

Η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εφημερίδα της Ρωσίας, η Novaya Gazeta, της οποίας ο αρχισυντάκτης έλαβε το Νόμπελ Ειρήνης πέρυσι, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη δημοσίευσή της μέχρι το τέλος των εχθροπραξιών της Μόσχας στην Ουκρανία. 

Ο αρχισυντάκτης Ντμίτρι Μουράτοφ είπε ότι ήταν μια «δύσκολη» απόφαση , λέγοντας ότι ήταν μια προσπάθεια να «σωθεί» το σεβαστό έντυπο και να αποφευχθεί το κλείσιμό του .

 «Για εμάς και, ξέρω, για εσάς, αυτή είναι μια τρομερή και δύσκολη απόφαση. Αλλά πρέπει να σώσουμε ο ένας τον άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση ήρθε, μετά από ένα μήνα και πλέον την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. 

«Λάβαμε άλλη μια προειδοποίηση από την ‘Roskomnadzor’ (τη ρωσική ρυθμιστική αρχή μέσων ενημέρωσης)», ανέφερε η εφημερίδα σε ανακοίνωσή της. «Αναστέλλουμε τη δημοσίευση της εφημερίδας στον ιστότοπό μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε έντυπη μορφή μέχρι το τέλος της «ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία» », ανέφερε.

Η Novaya Gazeta, που ιδρύθηκε την εποχή του πρώην Σοβιετικού ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το 1993, είναι η μόνη μεγάλη εφημερίδα που συνεχίζει να επικρίνει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τις τακτικές του εντός και εκτός της χώρας.

Νωρίτερα, οι υπάλληλοι της Novaya Gazeta έμαθαν για την επίσημη προειδοποίηση από τον κρατικό φορέα επίβλεψης επικοινωνιών Roskomnadzor , τη δεύτερη από την περασμένη εβδομάδα. Εάν ένα μέσο ενημέρωσης λάβει δύο προειδοποιήσεις από τη ρυθμιστική αρχή εντός ενός έτους, το δικαστήριο μπορεί να το κλείσει.

Το 2021, ο Μουράτοφ τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τη Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες για τις προσπάθειές τους να «προστατέψουν την ελευθερία της έκφρασης».


Την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι θα δωρίσει το χρυσό μετάλλιο σε ένα ταμείο για να βοηθήσει τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Dariknews.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr