Η Σλοβακία μεταφέρει προσωρινά το σύστημα S-300 στην Ουκρανία


Μάρτιος 17, 2022. Ελλάδα.

 

Η Σλοβακία συμφώνησε προσωρινά να μεταφέρει στην Ουκρανία συστήματα S-300, αλλά η μεταφορά δεν είναι ακόμη εγγυημένη.  Αυτό ανέφερε την Τετάρτη, 16 Μαρτίου το CNN, επικαλούμενο ενημερωμένες πηγές, όπως δημοσιεύει η Izvestia.

Πηγές του αμερικανικού καναλιού πρόσθεσαν ότι οποιαδήποτε χώρα προμηθεύει τους S-300 είναι πιθανό να λάβει ένα αμερικανικής κατασκευής αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot για να αναπληρώσει το αμυντικό έλλειμμα.

Πριν από την τελική απόφαση, η Σλοβακία θέλει διαβεβαιώσεις ότι το ΝΑΤΟ θα τη βοηθήσει να αντικαταστήσει αμέσως τα συστήματα που δόθηκαν στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Σλοβακία είναι ένας από τους τρεις συμμάχους του ΝΑΤΟ που διαθέτουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-300 (Σλοβακία, Βουλγαρία, Ελλάδα)

Χθες, επίσης,  αναφέρθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει φορητά συστήματα αεράμυνας Starstreak στην Ουκρανία . Η απόφαση για τη μεταφορά του MANPADS ελήφθη μετά από συνάντηση του Βρετανού υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας με συναδέλφους από χώρες του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε τις δυτικές προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ίδιο, δυτικοί προστάτες ωθούν το Κίεβο σε αιματοχυσία προμηθεύοντας όπλα και μισθοφόρους.

Την ίδια μέρα, το CNN, επικαλούμενο πηγή της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν , ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν σοβιετικά συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία .

Επίσης την Τετάρτη, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει την Ουκρανία με κατευθυνόμενους πυραύλους υψηλής ακρίβειας Switchblades στο πλαίσιο στρατιωτικής βοήθειας.

Στις 5 Μαρτίου, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Δύση είχε ξεκινήσει μαζικές παραδόσεις στην Ουκρανία Stinger MANPADS (το οποίο χτυπά επίγειους και επιφανειακούς στόχους σε απόσταση έως και 8 km και υψόμετρο έως 3,5 km), καθώς και τα αντιαρματικά συστήματα Javelin, NLAW και Carl Gustaf.

Μια μέρα νωρίτερα, αναφέρθηκε ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών είχε εγκρίνει την παράδοση 2.700 αντιαεροπορικών πυραύλων Strela . Νωρίτερα, στα τέλη Φεβρουαρίου, αποφασίστηκε να παραδοθούν στο Κίεβο 1.000 αντιαρματικά όπλα και 500 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger.

iz.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr