Αντιδράσεις στη Σερβία: Νατοϊκό αεροσκάφος ακολουθούσε αεροπλάνο της AirSerbia στην πτήση Μόσχας Βελιγράδι


Απρίλιος 8, 2022. Ελλάδα.

Βελιγράδι.

 

Μαχητικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ ακολούθησε το αεροπλάνο της Air Serbia με έναν εξαιρετικά ασυνήθιστο και μη τυποποιημένο τρόπο την Τετάρτη, δήλωσε ο εκδότης της αεροπορικής ηλεκτρονικής πύλης «Tango Six», Πέταρ Βοΐνοβιτς.

 

Υπενθυμίζεται ότι η είδηση ​​σχετικά με αυτό, ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τον Πρόεδρο της Σερβίας,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Βοΐνοβιτς, όπου αναφέρθηκε ότι το μαχητικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ δεν είχε κανένα λόγο να αναχαιτίσει ή να παρακολουθήσει την πολιτική εμπορική πτήση της σερβικής αεροπορικής εταιρείας στην πτήση Μόσχα-Βελιγράδι.

Σχολιάζοντας τμήματα της αναφοράς του πιλότου της Air Serbia, η οποία αποκαλύφθηκε στα μέσα ενημέρωσης χθες το βράδυ από τον πρόεδρο, που δείχνει ότι ένα μαχητικό αεροσκάφος του ΝΑΤΟ πέταξε κοντά στα ρωσικά σύνορα κάτω από ένα αεροπλάνο της Air Serbia, ο Βοΐνοβιτς είπε ότι ήταν ασυνήθιστο όπως, επίσης μια ψευδώς αναφερόμενη βόμβα στο αεροδρόμιο της Μόσχας, η οποία καθυστέρησε την πτήση κατά περίπου τρεις ώρες και 20 λεπτά.


«Ειδοποιηθήκαμε από τους Ρώσους»

 

Με την ευκαιρία αυτή, ο Βούτσιτς είπε ότι ήταν ένα στρατιωτικό μαχητικό του ΝΑΤΟ που έμοιαζε περισσότερο με ένα "phantom 15" ή ένα "Eurofighter" σε γκρι χρώμα και ανακοίνωσε ότι η χώρα μας θα ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες από τους Ρώσους, των οποίων ο εναέριος έλεγχος μας ενημέρωσε ότι είχε παρατηρήσει ένα αεροσκάφος του ΝΑΤΟ δίπλα σε αεροπλάνο της Air Serbia.

Ο Βοΐνοβιτς λέει ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ που καλύπτουν τον εναέριο χώρο των χωρών του ΝΑΤΟ της Βαλτικής μπορούν να αποφασίσουν να ακολουθήσουν ένα επιβατικό αεροπλάνο μόνο όταν θέλουν να το αναχαιτίσουν εάν το επιβατικό αεροπλάνο δεν ακολουθεί τους κανόνες πτήσης μέσω εμπορικών αεροπορικών διαδρομών.

«Τότε έχουν το δικαίωμα να αναχαιτίσουν και να προειδοποιήσουν το αεροπλάνο, γιατί τα επιβατικά αεροπλάνα συχνά ξεχνούν να αλλάξουν συχνότητα όταν περνούν από τον έναν εναέριο χώρο στον άλλο και δεν απαντούν.

«Κάτι κακό συμβαίνει , γιατί κάτι συνέβη στο επιβατικό αεροπλάνο», είπε ο Βοΐνοβιτς.

Επισημαίνει ότι τίποτα από αυτά δεν συνέβη στην περίπτωση του αεροπλάνου της Air Serbia και υπενθυμίζει ότι, για παράδειγμα, ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη ακολούθησαν το αεροπλάνο της Air Serbia όταν υπήρχε συναγερμός για βόμβα κατά τη διάρκεια της πτήσης, καθώς και τα στρατιωτικά μας αεροπλάνα όταν το αεροπλάνο της Air Serbia επέστρεφε μέσω Σερβίας.

 

Ο Βοΐνοβιτς προσθέτει ότι το ρεπορτάζ για τη βόμβα σε αυτή την περίπτωση ήταν στο αεροδρόμιο της Μόσχας και όχι εν πτήσει, κάτι που θα μπορούσε μόνο να δικαιολογήσει ένα μαχητικό του ΝΑΤΟ να ακολουθήσει το αεροπλάνο της Air Serbia.

«Εάν υπήρχε αναφορά για βόμβα τη στιγμή της πτήσης, τότε τα μαχητικά του ΝΑΤΟ θα ακολουθούσαν το αεροπλάνο και η επικοινωνία θα ερχόταν από τη γη όπου το αεροπλάνο της Air Serbia πετούσε αυτήν τη στιγμή, κάτι που δεν συνέβη», εξηγεί ο Βοΐνοβιτς.

Είπε ότι ήταν πολύ δυσάρεστο για το πλήρωμα και τους επιβάτες της Air Serbia, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι είχε προηγηθεί αναφορά για βόμβα στο αεροδρόμιο της Μόσχας και καθυστερήσεις πτήσεων.

Ο Βοΐνοβιτς είπε επίσης ότι το σερβικό αεροσκάφος εξήλθε αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα από τον ρωσικό εναέριο χώρο στις χώρες της Βαλτικής και ότι το δεύτερο αεροσκάφος εντοπίστηκε από τον ρωσικό εναέριο έλεγχο, παρόλο που δεν βρισκόταν στον ρωσικό εναέριο χώρο και προειδοποίησε το πλήρωμα της Air Serbia, επειδή θα μπορούσε να φέρει το επιβατικό αεροπλάνο σε κίνδυνο.

Ο Βοΐνοβιτς επισημαίνει ότι οποιαδήποτε παρατήρηση μαχητικού αεροπλάνου υπό τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ ανησυχητική.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει μόνιμη παρουσία στις χώρες της Βαλτικής με μαχητικά αεροσκάφη άλλων χωρών, καθώς αυτές οι μικρότερες χώρες δεν έχουν δικές τους αεροπορικές δυνάμεις. Προσθέτει ότι τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ παρέχουν προστασία του εναέριου χώρου αυτών των χωρών.

«Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη συχνά πλησιάζουν,  όπως οι γάτες και  τα ποντίκια να παίζουν με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, μετρούν την ταχύτητα της αντίδρασής τους σε περίπτωση παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Κυρίως βρετανικά», δήλωσε ο Βοΐνοβιτς.

Δύσκολη η παράδοση όπλων στη Σερβία από αέρος

Ο Βόϊνοβιτς είπε ότι ο Πρόεδρος Βούτσιτς είπε δημόσια για πρώτη φορά ότι η παράδοση ήδη πληρωμένων όπλων για τον Σερβικό Στρατό, όχι μόνο από τη Ρωσία, αποτράπηκε από αέρος, καθώς είμαστε περικυκλωμένοι από χώρες του ΝΑΤΟ. 

Επίσης, ο Βοΐνοβιτς πρόσθεσε ότι ένα νέο σύστημα αεράμυνας θα πρέπει να φτάσει στη Σερβία από την Κίνα και ότι αυτή η παράδοση με αεροπλάνο καθίσταται πλέον αδύνατη.

b92.net

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr