Σκόπια: Τα τουρκικά κόμματα θεωρούν την απογραφή πληθυσμού ‘απαράδεκτη’


Απρίλιος 3, 2022. Ελλάδα.

Τα τουρκικά πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία αντέδρασαν  αρνητικά στα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, νοικοκυριών και κατοικιών που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στα μέσα της εβδομάδας.

Σε γραπτή δήλωση του, το Τουρκικό Δημοκρατικό Κόμμα (TDP), ανέφερε ότι «Τα αποτελέσματα φέρουν τα σημάδια μιας πλήρους ασυνέπειας και πολιτικής χειραγώγησης. Δεν είναι δυνατόν το κόμμα μας και ο λαός μας να αποδεχτεί αυτά τα αποτελέσματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα».

Στην ανακοίνωση τονίστηκε ότι το γεγονός ότι ο συνολικός τουρκικός πληθυσμός αυξήθηκε μόνο κατά 5.484 άτομα μέσα σε μια 19ετία σημαίνει ότι όλα τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι σωστά.

Επίσης, το Τουρκικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας (TMBH), ανέφερε ότι η απογραφή δεν ήταν «ούτε επιτυχημένη ούτε ευρωπαϊκή».


Στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι η απογραφή ήταν μια επιχείρηση με μετακομμουνιστικά χαρακτηριστικά και «  η εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση και τους θεσμούς της Βόρειας Μακεδονίας έχει κλονιστεί πλήρως».

Το TMBH ζητάει επίσης η τουρκική γλώσσα και το αλφάβητο θα πρέπει να γίνουν επίσημα παράλληλα με τη μακεδονική, τουλάχιστον σε δήμους  που ο τουρκικός πληθυσμός φέρεται να είναι πάνω από 20% του συνολικού.

Και ο τρίτος πολιτικός φορέας του Τουρκικού Κόμματος Δράσης (THP), αντέδρασε αρνητικά στα αποτελέσματα της απογραφής του πληθυσμού ζητώντας τη χρήση της τουρκικής γλώσσας στα δημοτικά συμβούλια των δήμων Δολνενίου, Ντεμπάρ, Ράντοβιτς και Βαλάντοβο, υποστηρίζοντας ότι ο τουρκικός πληθυσμός έχει αυξηθεί.

 

konhaber.com, haberler.com,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr