Η Ρωσία επιτίθεται με ρουκέτες στο λιμάνι Νικολάεφ αφού κατέστρεψε το διυλιστήριο της Οδησσού, το μεγαλύτερο της Ουκρανίας


Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί στα λιμάνια της νότιας Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων της Οδησσού, του Νικολάεφ και της Μαριούπολης

Απρίλιος 3, 2022. Ελλάδα.

Αρκετοί ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν το ουκρανικό λιμάνι  Νικολάεφ (Mikolaiv) στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε στο Reuters την Κυριακή ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών στο Κίεβο, Άντον Γκερασένκο.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές ήταν αυτές που ανακοίνωσαν την επίθεση.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί σε λιμάνια της Νότιας Ουκρανίας, όπως η Οδησσός, το Νικολάεφ και η Μαριούπολη, καθώς προσπαθούν να κόψουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα και να δημιουργήσουν χερσαίο διάδρομο από τη Ρωσία προς την Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο που προσαρτήθηκε παράνομα από τη Μόσχα το 2014.

Το διυλιστήριο ‘Kremenciug’ στην περιοχή της Οδησσού καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τη ρωσική επίθεση, ανακοίνωσε στη δημόσια τηλεόραση ο Ντμίτρο Λούνιν, κυβερνήτης της περιοχής Πολτάβα.

«Η φωτιά στο διυλιστήριο έχει σβήσει, αλλά το εργοστάσιο έχει καταστραφεί ολοσχερώς και δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει», είπε ο Λούνιν, ο οποίος ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση και υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα, αν και η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι «ναυτικοί και αεροπορικοί πύραυλοι υψηλής ακρίβειας» κατέστρεψαν ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις αποθήκες καυσίμων στην περιοχή της Οδησσού, σύμφωνα με το Intefax, που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα ‘Ukrainskaya Pravda’, το διυλιστήριο Kremenciug ήταν το μεγαλύτερο στη χώρα με δυναμικότητα 18,6 εκατομμυρίων τόνων αργού πετρελαίου.

Το δεύτερο διυλιστήριο της Ουκρανίας, που βρίσκεται στην περιοχή Χάρκοβο (ανατολικά), έχει αναστείλει τη λειτουργία του και είναι σε μεγάλο βαθμό ανενεργό από τις 26 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, υπό τον φόβο του κινδύνου να μην γίνει στόχος του ρωσικού πυροβολικού.

Στην περίπτωση του διυλιστηρίου Kremenciug, οι ουκρανικές αρχές θεώρησαν ότι το εργοστάσιο ήταν καλά προστατευμένο και ότι δεν υπήρχε κίνδυνος επικείμενης επίθεσης, προσθέτει η αναφερόμενη πηγή.

bzi.ro

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr