Εκνευρισμός στην Άγκυρα για δηλώσεις Τζο Μπάιντεν για Γενοκτονία Αρμενίων


Απρίλιος 24, 2022. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σε σημερινή του δήλωση χαρακτήρισε τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς ως Γενοκτονία, μία από τις μεγαλύτερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα».

«Έτσι έγινε η Αρμενική Γενοκτονία, μία από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ου αιώνα. Σήμερα, θυμόμαστε τους ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιους oι οποίοι εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών».

  «Ο Μπάιντεν τιμά τη μνήμη του ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων που σφαγιάστηκαν ή οδηγήθηκαν μέχρι θανάτου. Και συμβαδίζουμε με τις απώλειες τόσων ζωών».

 


Πρώτη φορά μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στη δήλωσή του για την επέτειο των γεγονότων του 1915 πέρυσι την ανέφερε ως Γενοκτονία, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα 

Έτσι, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που χρησιμοποίησε τον όρο «γενοκτονία» μετά τον Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος χρησιμοποίησε την ίδια λέξη στη δήλωσή του το 1981.

 

Σκανδαλώδης απόφαση από το κογκρέσο των ΗΠΑ

 

Και τα δύο σώματα του Κογκρέσου των ΗΠΑ είχαν εγκρίνει ψηφίσματα που περιγράφουν τα γεγονότα του 1915 ως «γενοκτονία» το 2019.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αναγνώριση των γεγονότων του 1915 ως γενοκτονίας δεν θα έχει καμία νομική κύρωση για την Τουρκία, αφού η γενοκτονία εντάχθηκε στο διεθνές δίκαιο το 1946, (δηλαδή δεκαετίες μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων).

 

«Σκληρή αντίδραση» από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών,  γράφει ότι οι δηλώσεις για τα «Γεγονότα του 1915» δεν συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο και δεν είναι έγκυρες».

Ακολουθεί η εξήγηση:

«Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν είναι έγκυρες. Αυτό περιλαμβάνει τη σημερινή ατυχή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021. Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος», σημειώνει το τούρκικο υπουργείο Εξωτερικών.

milliyet.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr