Τα Σκόπια αρνούνται να εντάξουν τώρα τους Βούλγαρους στο Σύνταγμα


Απρίλιος 19, 2022. Ελλάδα.


Σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι δήλωσε ότι  δεν είναι δυνατό να ενταχθούν οι Βούλγαροι ως μειονότητα στο Σύνταγμα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Όπως σημειώνει το βουλγαρικό δημοσίευμα «δεν διευκρίνισε εάν οι λόγοι βρίσκονται στη μακρά διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος, ή στην αδυναμία επίτευξης της απαραίτητης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για αυτό».

«Δεν θα έπρεπε να το πω μπροστά στα ΜΜΕ, παρά μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε Βούλγαρους στο Σύνταγμα πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, όχι επειδή δεν θέλουμε, αλλά επειδή δεν μπορούμε. Και αυτό δεν θα συμβεί «, είπε ο Οσμάνι.

 

Διένεξη με τον βουλγαρικό σύλλογο «Ιβάν Μιχαίλοφ» στο Μοναστήρι

 

Ο Μπουγιάρ Οσμάνι ανέφερε ότι «δεν είναι πρόκληση το άνοιγμα του κέντρου της Πολιτιστικής Λέσχης  Ιβάν Μιχαίλοφ στη Μπίτολα, αλλά το ίδιο το όνομα αυτού του συλλόγου».

Λίγες μέρες μετά τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ιβάν Μιχαίλοφ» στο Μοναστήρι/Μπίτολα, τα σχόλια στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας συνεχίζονται, γράφει το δημοσίευμα.

 Ο πρόεδρος της Σκοπιανής πλευράς της κοινής ιστορικής επιτροπής, Ντράγκι Γκεόργκιεφ, σχολίασε για τη Deutsche Welle ότι η ονομασία του συλλόγου με τον Ιβάν Μιχαΐλοφ «δεν είναι παρά μια σκόπιμη πρόκληση που στέλνει ένα μήνυμα».

 «Πρόκειται για μια ιστορική προσωπικότητα που λόγω των ιδεών του για ένα ανύπαρκτο μακεδονικό έθνος, έλαβε μια εξαιρετικά αρνητική στάση από τους Σλαβομακεδόνες. Και όταν το όνομα ενός τέτοιου ατόμου επιβάλλεται ως το όνομα ενός πολιτιστικού συλλόγου στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ιβάν Μιχαΐλοφ δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό, μπορεί να γίνει κατανοητό μόνο ως αλαζονική πρόκληση ή ακόμη και ως αντίθετη πράξη στο λεγόμενη φιλία», σκέφτεται ο Γκεοργκίεφ.

  Vesti.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr