Σε συνάντηση με τον Βούτσιτς Αμερικανοί γερουσιαστές προτρέπουν τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία


Απρίλιος 19, 2022. Ελλάδα.

 Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Κρις Μέρφι, Τζιν Σαχίν και Τομ Τίλις δήλωσαν ότι η Σερβία πρέπει να εναρμονίσει την εξωτερική της πολιτική με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βελιγράδι στις 19 Απριλίου, τόνισαν ότι αυτή την ιστορική στιγμή είναι σημαντικό όλες οι δημοκρατικές χώρες στην Ευρώπη να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία και να την θέσουν υπόλογη για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Η γερουσιαστής Τζιν Σαχίν είπε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συζήτησαν επίσης για την επιβολή κυρώσεων από τη Σερβία στη Ρωσία.


«Μιλήσαμε για αυτό και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε να μιλάμε, νομίζω ότι έχουμε παρουσιάσει τις θέσεις μας», είπε ο γερουσιαστής.

Ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι είπε ότι μετέφεραν στον Σέρβο πρόεδρο Βούτσιτς την πρόθεσή τους να οικοδομήσουν μια κοινότητα δημοκρατιών που θα καταδίκαζε τη ρωσική κατοχή της Ουκρανίας.

«Κατανοούμε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη Σερβία στην πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ και στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Σερβίας σε αυτή τη διαδικασία.

 »Ήρθαμε στη Σερβία για να ενισχύσουμε τις καλές σχέσεις που έχει η χώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Μέρφι.

Μιλώντας για τον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος έχει σταματήσει, καθώς δεν έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις υψηλού επιπέδου από τον Ιούλιο του 2021, ο γερουσιαστής Μέρφι είπε ότι είναι βαθιά απογοητευμένος που δεν υπήρξε πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι η βελτίωση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ είναι μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Σερβίας.

«Η εμπορική ανταλλαγή θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, κάτι που δείχνει σημαντική πρόοδο στις οικονομικές μας σχέσεις», είπε ο Βούτσιτς, προσθέτοντας ότι η Σερβία ελπίζει να εντείνει περαιτέρω διάφορες μορφές συνεργασίας και να εφαρμόσει συγκεκριμένα έργα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Βούτσιτς ευχαρίστησε τους γερουσιαστές για «τη συνεχή υποστήριξη που προσφέρει η Ουάσιγκτον στη Σερβία, στην πορεία της προς την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Αυτός είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους εξωτερικής πολιτικής μας και η στρατηγική δέσμευση της Σερβίας», είπε ο Βούτσιτς.

Τα θέματα της συνάντησης ήταν, όπως ειπώθηκε, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, η κατάσταση στην περιοχή, η ενέργεια, αλλά και η κρίση στην Ουκρανία.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία δεσμεύεται στο σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της πολιτικής ανεξαρτησίας των κρατών, όπως αποδεικνύεται από την ψήφο της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Μιλώντας για την περιοχή, τόνισε ότι η Σερβία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, καθώς και της Δημοκρατίας Σέρπσκα εντός της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Τόνισε ότι για τη Σερβία είναι βασικό ενδιαφέρον η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή και η ενίσχυση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας, «γιατί μόνο μια τέτοια περιοχή επιτρέπει τη βιώσιμη ανάπτυξη της ίδιας της Σερβίας».

Ανέφερε, ως παράδειγμα επιτυχημένης περιφερειακής συνεργασίας, την πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια», σκοπός της οποίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής και η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου για όλους τους πολίτες της.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, οι Αμερικανοί γερουσιαστές συγχάρηκαν τον Πρόεδρο Βούτσιτς για τη νίκη του στις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Σερβίας και Ηνωμένων Πολιτειών, τονίζοντας ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών οδηγεί στην ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr