Το καταδρομικό «Moskva» όπως το υποβρύχιο «Kursk»: Στη Ρωσία αυξάνεται ο θυμός των οικογενειών – ιταλικό δημοσίευμα


Απρίλιος 19, 2022. Ελλάδα.

Οι Ρώσοι αρνούνται ότι υπήρξαν θάνατοι, αλλά συγγενείς μιλούν πλέον ανοιχτά για δεκάδες θύματα. Και η ζήτηση για αλήθεια και απαντήσεις μεγαλώνει.

«Θα αφιερώσω όλη μου τη ζωή για να επικρατήσει η αλήθεια»: Ο Ντμίτρο Σκρέμπετς, πατέρας του Γιέγκορ, ναύτη του Μόσχα που δηλώθηκε αγνοούμενος, παίρνει την πρωτοβουλία και γίνεται ο εκπρόσωπος των οικογενειών των μελών του πληρώματος του ρωσικού καταδρομικού πυραύλων που βυθίστηκε στο Μαύρη Θάλασσα.

 Οι Ρώσοι αρνούνται ότι υπήρξαν θάνατοι, αλλά οι συγγενείς μιλούν τώρα ανοιχτά για δεκάδες θύματα σε αυτή την τραγωδία που μοιάζει ολοένα και περισσότερο με αυτή του υποβρυχίου Kursk που πριν από 22 χρόνια ξεσήκωσε ένα κύμα αγανάκτησης και διαμαρτυριών που επένδυσε άμεσα τον Βλαντιμίρ Πούτιν, από μόλις είχε ανεβεί στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 

Έλλειψη πληροφόρησης

 

Όπως γράφει ο Αλπέρτο Ζανκονάτο της «Ansa», στη Ρωσία η ζήτηση για αλήθεια και πληροφορίες φαίνεται να αυξάνεται, ειδικά από οικογένειες στρατιωτικών που δεν επιστρέφουν στα σπίτια τους. 

Τα αίτια της βύθισης του Moskva, της ναυαρχίδας του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, παραμένουν μυστήρια, γράφει ο Ζανκονάτο. 

Ούτε μια φωτογραφία και ένα βίντεο τριών δευτερολέπτων που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο , που δείχνει το πλοίο γερμένο στο πλάι με μια παχιά στήλη μαύρου καπνού να υψώνεται από την πρύμνη, δεν μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε αν είναι η Ουκρανία που λέει την αλήθεια, όταν ισχυρίζεται ότι χτυπώντας τη μονάδα με πυραύλους Neptune, ή τη Ρωσία, όταν λέει ότι η Moskva κατέρρευσε λόγω της έκρηξης της αποθήκης πυρομαχικών της κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας.

Το μόνο που είναι ξεκάθαρο -αν υποθέσουμε ότι οι εικόνες είναι αυθεντικές- είναι ότι δεν υπάρχει ίχνος κακοκαιρίας.

 Η Μόσχα δεν έχει μιλήσει για θύματα, αλλά υπάρχουν δηλώσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από άτομα που παρουσιάζονται ως συγγενείς των νεκρών ή αγνοουμένων. 

Ο Guardian γράφει ότι η Γιούλια Τσίβοβα, μητέρα ενός 19χρονου στρατεύσιμου ναύτη, έλαβε την είδηση ​​του θανάτου του γιου της Αντρέι απευθείας από το υπουργείο Άμυνας.

 Η Βαρβάρα Βαχρούσεβα, σύζυγος του 41χρονου Σημαιοφόρου Ίβα Βαχρούσεφ , ανακοινώνει τον θάνατο του συζύγου της, γράφοντας σε ένα κοινωνικό δίκτυο ότι πέθανε ως «ήρωας, κάνοντας το καθήκον του».

 

Αντιφάσεις και αναπάντητα ερωτήματα

 

Ο απολογισμός θα ήταν 40 νεκροί και πολλοί τραυματίες σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας γυναίκας που παρουσιάζεται ως μητέρα ενός επιζώντος ναύτη, αλλά δεν αναφέρει το όνομά της, που επικαλείται η «Novaya Gazeta Europe».

 Εμβληματική των αντιθέσεων της ρωσικής κοινωνίας είναι η αντίδραση του Ντμίτρο Σκρέμπετς. 

Από τη μία, ο άνδρας υποστηρίζει αυτό που οι αρχές αποκαλούν «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι «η Ουκρανία δεν πρέπει να υπάρχει». 

Αλλά από την άλλη κάνει τη διαμαρτυρία του να ακουστεί.

 «Ρώτησα ευθέως γιατί εσείς οι αξιωματικοί είστε ζωντανοί και ο γιος μου, που μόλις κατατάχθηκε, είναι νεκρός;» λέει ο άνδρας, τον οποίο επικαλείται η ανεξάρτητη ιστοσελίδα «Meduza».

 Τότε...

Μητέρες και σύζυγοι των ναυτικών ούρλιαξαν όλο τους το θυμό στον πρόεδρο, που εκλέχθηκε για πρώτη φορά μόλις πέντε μήνες νωρίτερα, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στις διασώσεις και την έλλειψη εξηγήσεων. 

Αλλά δεν ήταν η πρώτη σκοτεινή τραγωδία στην ιστορία του ρωσικού ναυτικού. 

Το 1961, ένα σοβιετικό υποβρύχιο K-19 είχε υποστεί βλάβη στον αντιδραστήρα και πολλά μέλη του πληρώματος είχαν χτυπηθεί από θανατηφόρα ακτινοβολία.

 Η Μόσχα έκρυβε την τραγωδία για σχεδόν 30 χρόνια προτού δημοσιοποιηθεί και μάλιστα ενέπνευσε το «The Widowmaker» του 2002 , με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ.

Il Sole 24 Ore

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr