Διευθυντής της CIA: Άσπρισαν τα μαλλιά μου αντιμετωπίζοντας τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν

Ο William Burns στο Georgia Tech


Απρίλιος 15, 2022. Ελλάδα.

Ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA)  Γουίλιαμ Μπερνς, σε ομιλία του σε φοιτητές και καθηγητές στο Georgia Tech [ Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια ] αναφέρθηκε στο έργο της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών – CIA.

Επεσήμανε ότι τρεις προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, αυτές είναι η Κίνα, η Ρωσία και οι αναδυόμενες τεχνολογίες, λέγοντας: «Άσπρισαν τα περισσότερα γκρίζα μαλλιά μου αντιμετωπίζοντας τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Ο Μπερνς δήλωσε ότι όταν ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα πριν από 15 χρόνια, παρατήρησε «συνεχή παράπονα», «απληστία», «δυσπιστία» και «πάθος για εκδίκηση» στον Πούτιν.

Ισχυρίστηκε ότι η «όρεξη για ρίσκο» του Πούτιν αυξήθηκε καθώς αυξανόταν η κυριαρχία του στη Ρωσία, ο Μπερνς τόνισε ότι οι γύρω του δεν αμφισβήτησαν ποτέ αυτή την κατάσταση.

Υπενθύμισε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες για αναφορές για τον Πούτιν καθώς ετοίμαζε ένα νέο και μεγάλο σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου.

Ο Μπερνς αναφέρθηκε στη συνάντησή του με τον Πούτιν:

«Έμαθα με τα χρόνια να μην υποτιμώ ποτέ την αμείλικτη αποφασιστικότητα του Πούτιν, ειδικά για την Ουκρανία.

 Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε να μεταφέρουμε στη Ρωσία και απευθείας στον Πούτιν και σε αρκετούς από τους στενότερους συμβούλους του το βάθος των ανησυχιών μας για τον πολεμικό του σχεδιασμό και τα αποτελέσματα του για την εφαρμογή του σχεδίου εναντίον της Ουκρανίας.

Ο Μπερνς υπηρέτησε ως Πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία από το 2005 έως το 2008.


Μου ζήτησε να πάω στην Ουκρανία. Αυτό που άκουσα με προβλημάτισε. Δεν φαινόταν να έχει πάρει ακόμη μια αμετάκλητη απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν ήταν προφανώς πεπεισμένος ότι ο χρόνος του τελείωνε για να διαμορφώσει την Ουκρανία.

Επίσης, πίστευε ότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι και οι Ουκρανοί δεν μπορούσαν να αντιταχθούν στον ρωσικό στρατό. Φαινόταν να πιστεύει ότι υπήρχε μια ευκαιρία για αυτόν, ότι ο ρωσικός στρατός μπορούσε να κερδίσει μια γρήγορη και αποφασιστική νίκη με ελάχιστο κόστος».

«Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι στο ρωσικό δόγμα»


 Ο Γουίλιαμ Μπερνς τόνισε ότι ο Πούτιν πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες αποσπώνται λόγω των δικών τους εσωτερικών πολιτικών και κινδύνων, είπε ο αρχηγός της CIA: «Καθένας από αυτούς τους υπολογισμούς του Πούτιν έχει αποδειχθεί λάθος. Πολέμησε εναντίον της Ουκρανίας , η οποία ισχυρίζεται ότι δεν είναι πραγματική χώρα εδώ και χρόνια», είπε.

Κρίσιμος ο ρόλος των υπηρεσιών πληροφοριών

Ο Μπερνς επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην πολεμική διαδικασία των επτά εβδομάδων και δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να μοιράζεται πληροφορίες με την Ουκρανία καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.

«Για να αποτραπούν οι ψευδείς αφηγήσεις και οι ψευδείς επιχειρήσεις που χρησιμοποίησε τόσο συχνά ο Πούτιν στο παρελθόν, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει λάβει πρωτοφανή μέτρα για να δημοσιοποιήσει ορισμένα από τα μυστικά μας. Αυτό έχει καταστήσει δύσκολο για τον Πούτιν να κρύψει την αλήθεια της χαριστικής του συμπεριφοράς με βάναυση επιθετικότητα».
Ο Μπερνς δήλωσε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιούσε ακραία βία εναντίον αμάχων με τον βάναυσο πόνο και τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η Ρωσία στην Ουκρανία με αυτόν τον πόλεμο, υπενθύμισε ότι η Μόσχα είχε πραγματοποιήσει επιχειρήσεις που σκότωσαν χιλιάδες αμάχους στο παρελθόν.

 

Η Κίνα έχει ‘χακάρει’ τουλάχιστον 10 αμερικανικές εταιρείες

 


Αναφερόμενος στην άνοδο της Κίνας, ο Μπερνς ισχυρίστηκε ότι η άνοδος της Κίνας δεν είναι κακή από τη φύση της, οι ΗΠΑ επωφελήθηκαν από αυτή την ανάπτυξη, αλλά το Πεκίνο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την ανάπτυξη για να διαταράξει την παγκόσμια τάξη.

«Τα τελευταία χρόνια, το Πεκίνο έχει χακάρει τουλάχιστον 150 αμερικανικές εταιρείες για να κλέψει εμπορικά μυστικά. Προσπαθεί να αυξήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε 1.000 κεφαλές. Έχει συλλάβει 1 εκατομμύριο πολίτες του απλώς και μόνο επειδή είναι μουσουλμάνοι και χιλιάδες άνθρωποι για την ειρηνική προώθηση της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ», είπε ο Μπερνς.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι η Κίνα προσπαθεί να εναντιωθεί στις ΗΠΑ σε κάθε τομέα. «Ως υπηρεσία πληροφοριών, δεν χρειάστηκε ποτέ να αντιμετωπίσουμε άλλον αντίπαλο με τόσο μεγάλη εμβέλεια σε τόσους πολλούς τομείς».

 Ο Μπερνς δήλωσε ότι στοχεύουν να διπλασιάσουν τον αριθμό του προσωπικού που μιλούν τα (κινεζικά) Μανδαρινικά τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των θέσεων που επικεντρώνονται στην Κίνα, όπως έκαναν με τους Σοβιετικούς ειδικούς κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

ntv.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr