Τουρκία: Δηλώσεις εκπροσώπου του AKParti για Σουηδία, Φινλανδία και Μητσοτάκη


Μάιος 31, 2022. Ελλάδα.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του AK Parti, Ομέρ Τσελίκ,  έκανε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του κόμματος. Μιλώντας για τη διαδικασία αίτησης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τσελίκ είπε: «Οι χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία αποδυναμώνουν το ΝΑΤΟ».

Το εκτελεστικό συμβούλιο του κόμματος AK συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν στις 17:45. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚ Κόμματος, Ομέρ Τσελίκ,  μετά τη συνάντηση έκανε σημαντικές δηλώσεις για την ατζέντα της συνεδρίασης.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Τσελίκ είναι τα εξής:


«Προσπαθούν να μας μαυρίσουν»

 

Παρακολουθούμε τις αντιδράσεις σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πάντα υποστηρίξαμε να δυναμώσει η συμμαχία και να συνεχίσει τον δρόμο της. Αυτό είναι το πλαίσιο της αρχής.

«Στις χώρες στις οποίες δρουν οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν μπορούν να ενισχύσουν το ΝΑΤΟ. Θα είναι πιο δύσκολο να πάρεις μια απόφαση. Πρέπει να τηρείται η ασφάλεια όλων των χωρών. Μόλις εκφράσαμε τη θέση μας, άλλωστε, ο Σουηδός Υπουργός Εξωτερικών είπε: «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία μπορεί να αντιμετωπίσει τις ισχυρές χώρες». Προσπαθούν να μας εκβιάσουν.

 

«Οι χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία κάνουν αδύναμο το ΝΑΤΟ»

 

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι απαραίτητη για την ενίσχυσή του. Η ένταξη χωρών που υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις δεν ενισχύει το ΝΑΤΟ, το αποδυναμώνει. 

Σε αυτούς τους καιρούς, είναι πολύτιμο για τη χώρα να ακουστεί περισσότερο η φωνή της απέναντι στους εχθρούς της. 

Είναι πιο περίεργο ότι συμβαίνει το αντίστροφο. Στο άρθρο που γράφτηκε για λογαριασμό της αντιπολίτευσης του CHP, γράφει ότι «η στάση της Τουρκίας είναι λάθος τακτικής». 

Είναι η Τουρκία μια αυτόματη αρχή έγκρισης, ενόψει μιας πρότασης;

 Το να αντιλαμβανόμαστε την Τουρκία ως μια χώρα που θα έπρεπε να δώσει αυτόματα έγκριση με αυτόν τον τρόπο είναι μια ψυχική διαστρέβλωση. 

Είμαστε στο ΝΑΤΟ, διαμαρτύρονται  εναντίον μας στα κοινοβούλια άλλων χωρών. Υπηρετούμε τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας, βλέπετε φυσιολογικές τις αντιδράσεις γιατί η Τουρκία λέει ότι δεν θα την υποστηρίξει (την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας).


«Λέμε να διαπραγματευτούμε, αλλά δεν βλέπουμε ευαισθησία»

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε «η Τουρκία είναι μια από τις χώρες που πολεμούν περισσότερο την τρομοκρατία», λέει. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ στέκεται στο σωστό μέρος, λέει «Κατανοούμε την Τουρκία», «Θα διαπραγματευτούμε». 

Δεν βλέπουμε τόση ευαισθησία από αλλού. Φυσικά και θα διαπραγματευτούμε, οι προϋποθέσεις είναι ξεκάθαρες. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι απολύτως θεμιτό. Είναι το πιο νόμιμο δικαίωμά μας να σταθούμε ενάντια στην τρομοκρατία.


Η ομιλία του Μητσοτάκη στο αμερικανικό κογκρέσο


Ο Μητσοτάκης ήρθε εδώ και συναντήθηκε με τον Πρόεδρό μας. Ειπώθηκε τότε, «Μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα δύο γειτόνων». Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι συμφώνησαν. 

Ωστόσο, πααραπονέθηκε για την Τουρκία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και είπε «Μην δίνετε F-16». 

Αντίδραση υπήρξε και στον ελληνικό Τύπο για το γεγονός ότι δημοσίευσαν τέτοιες παρακλητικές προτάσεις. 

Δεν είναι αποτελεσματικό να μας απειλείτε μέσω άλλων χωρών, σε την κάθε ευκαιρία που θα βρείτε, είπε ο Τσελίκ.

sondakika.com

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr