The Guardian: Ενδέχεται να απαγορευτεί η πολιτική δραστηριότητα του Ιμάμογλου - αντίπαλου του Ερντογάν


Μάιος 30, 2022. Ελλάδα.

 

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian δημοσίευσε μια αξιοσημείωτη πληροφορία ​​σχετικά με την υπόθεση στην οποία δικάζεται ο πρόεδρος του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης- İBB, Εκρέμ Ιμάμογλου  για φερόμενη προσβολή του προέδρου της Τουρκίας  και των μελών του Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής – YSK, σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα. 

Η  βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε: «Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης θα είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν ή θα του απαγορευτεί η πολιτική;». 

Στο δημοσίευμα ​​ τονίστηκε ότι η ακρόαση της ετυμηγορίας του Ιμάμογλου την 1η Ιουνίου, ο οποίος δικάζεται για φερόμενη προσβολή του προέδρου και των μελών του YSK, είναι κρίσιμης σημασίας.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι  «ο Ιμάμογλου φαίνεται πιθανό να αντικαταστήσει τον Ερντογάν, αλλά η έκβαση της υπόθεσης μπορεί να τερματίσει την καριέρα του. Για τους υποστηρικτές του, ο Ιμάμογλου φαίνεται να είναι η καλύτερη ελπίδα ενάντια στην 20ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν και την ολίσθηση της χώρας στην απολυταρχία. Ενδέχεται, μάλιστα, να ανέλθει στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος - CHP, η οποία έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος και αυξάνεται η πιθανότητα να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Θα απαγορευτεί πολιτικά ο Ιμάμογλου μετά τον Καφταντσίογλου;


Στον Κανάν Καφταντσίογλου, Πρόεδρο της επαρχίας Κωνσταντινούπολης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 4 ετών και 11 μηνών και απαγόρευση των πολιτικών δικαιωμάτων του από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Τώρα η προσοχή στρέφεται στην υπόθεση της δίκης του δημάρχου του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης (IMM) Εκρέμ Ιμάμογλου.

  Ο πρόεδρος του IMM Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε με 13 χιλιάδες ψήφους στις 31 Μαρτίου.

Στη δήλωση Τύπου που έκανε μετά την ακύρωση των εκλογών, δόθηκε η γνωμοδότηση για την υπόθεση που του ασκήθηκε δίωξη για φερόμενη εξύβριση του προέδρου και των μελών της ανώτατης εκλογικής επιτροπής.


«Φυλάκιση έως 4 χρόνια και 1 μήνα καθώς και πολιτική απαγόρευση»

Ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου σε φυλάκιση 4 ετών και 1 μήνα για το αδίκημα της «εξύβρισης των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται ως επιτροπή των εκλογών». 

Στη γνωμοδότηση, ζητήθηκε επίσης να εφαρμοστεί το 53ο άρθρο του Τουρκικού Ποινικού Κώδικα (TCK), που σημαίνει «πολιτική απαγόρευση», για τον Ιμάμογλου.


Την 1η Ιουνίου η ακροαματική διαδικασία

 

Η ετυμηγορία του Ιμάμογλου στο 7ο Πρωτοδικείο Κακουργημάτων Ανατολίας αναμένεται να αποφασιστεί στην ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί την 1η Ιουνίου.

haberler.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr