«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υποστήριξε τη στάση της Τουρκίας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία»


Μάιος 27, 2022. Ελλάδα.

 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποστήριξε την πολιτική στάση της Τουρκίας, η οποία αντιτίθεται στις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ειδικά λόγω της υποστήριξης που παρέχεται στα στοιχεία της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD αυτών των δύο χωρών, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με αυτό:

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ετοιμάζεται να επισκεφθεί την Ισπανία στις 30 Μαΐου για να πραγματοποιήσει συνομιλίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, έδωσε συνέντευξη στον ισπανικό Τύπο.

 

«Κανείς δεν έχει υποφέρει τόσο πολύ από μια τρομοκρατική επίθεση όσο η Τουρκία»

 

Ο Στόλτενμπεργκ είπε, "Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και όταν ένας σύμμαχος έχει ανησυχίες, πρέπει να αντιμετωπιστούν και το πρόβλημα πρέπει να επιλυθεί. Αυτό συνέβαινε πάντα. Χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια για να γίνει η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μέλος του ΝΑΤΟ με το ελληνικό βέτο λόγω του ονόματος, αλλά επιλύθηκε», είπε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο οποίος αντιτίθεται στις προσπάθειες των Ισπανών δημοσιογράφων να ταυτίσουν τους Κούρδους με την τρομοκρατική οργάνωση PKK, είπε:

«Μιλάτε για τους Κούρδους, αλλά πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν πολλές κουρδικές ομάδες και το PKK είναι στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν έχει σημασία αν βρίσκονται στη Σουηδία ή στη Φινλανδία».

Δήλωσε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία μπορούν να συμμετάσχουν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη ως προσκεκλημένες χώρες, αλλά εάν δεν ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Τουρκίας πριν από τις 28 Ιουνίου, θα είναι δύσκολο για αυτές να ανταποκριθούν στις φιλοδοξίες τους να γίνουν υποψήφιες χώρες, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

 «Στόχος μου είναι να έχουμε μια γρήγορη διαδικασία και να συμβεί αυτό. Έχουμε ακόμα χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ajans Haber

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr