Η Ουκρανία απειλεί τη Συρία: Μην αποδεχθείτε το κλεμμένο σιτάρι!- ισραηλινό δημοσίευμα


Μάιος 16, 2022. Ελλάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι όποιος εμπλέκεται στη μεταφορά και πώληση σιτηρών που έκλεψε η Ρωσία στα κατεχόμενα εδάφη της χώρας θα αντιμετωπίσει νομικές συνέπειες, γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.

«Η Ρωσία είναι εγκληματίας τρεις φορές: βομβάρδισε τη Συρία και τη μετέτρεψε σε κύματα ερειπίων, κατέλαβε τμήμα της Ουκρανίας και τώρα πουλά κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά στη Συρία», ανέφερε ο Κουλέμπα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου.

 «Θέλω να υπενθυμίσω στους συμμετέχοντες σε αυτή τη συναλλαγή: ό,τι κλάπηκε ποτέ δεν έφερε ευτυχία σε κανέναν. Όποιος πουλά, μεταφέρει ή αγοράζει κλεμμένα σιτηρά είναι συνεργός στο έγκλημα», είπε ο Κουλέμπα.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ότι ένα ρωσικό πλοίο που μετέφερε ουκρανικά σιτηρά είχε ελλιμενίσει στα ανοιχτά της Συρίας, πρόσθεσε, «Οι ενέργειές σας θα έχουν τις κατάλληλες διεθνείς νομικές επιπτώσεις. Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να κάνουμε τη ζωή σας όσο το δυνατόν πιο δύσκολη». Ο Κουλέμπα εξήγησε ότι χάρη στις προσπάθειες των Ουκρανών διπλωματών, η Αίγυπτος και ο Λίβανος είχαν προηγουμένως αρνηθεί να αγοράσουν ένα «κλεμμένο» φορτίο σιτηρών.

 

Την Πέμπτη, το CNN επικαλέστηκε πηγές της ουκρανικής ναυτιλίας και ανώτερους αξιωματούχους ότι ανέφεραν ότι ένα ρωσικό εμπορικό πλοίο φορτωμένο με κλεμμένα σιτηρά από την Ουκρανία είχε εκκαθαριστεί από τουλάχιστον ένα λιμάνι στη Μεσόγειο και τώρα βρίσκεται στο λιμάνι της Λατάκειας στη Συρία. Το πλοίο έχει το όνομα «Matros Pozynic».

Στις 27 Απριλίου, το πλοίο έδεσε στις ακτές της Κριμαίας, κλείνοντας τον πομπό. Την επόμενη μέρα, εθεάθη στη Σεβαστούπολη, το κύριο λιμάνι της Κριμαίας, σύμφωνα με φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες.

Το Matros Pozynich είναι ένα από τα τρία πλοία που εμπλέκονται στο εμπόριο κλεμμένων σιτηρών, σύμφωνα με μελέτη ανοιχτού κώδικα και Ουκρανών αξιωματούχων.

Η Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, παράγει λίγο σιτάρι λόγω έλλειψης νερού άρδευσης. Όμως οι ουκρανικές περιοχές βόρεια της, οι οποίες έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τις αρχές Μαρτίου, παράγουν εκατομμύρια τόνους σιτηρών κάθε χρόνο. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι χιλιάδες τόνοι μεταφέρονται τώρα με φορτηγά στην Κριμαία.

Η Ουκρανή δημοσιογράφος Katrina Yarsko είπε στο CNN ότι οι επόμενες πηγές παρατήρησαν μια απότομη αύξηση στις εξαγωγές σιτηρών από τη Σεβαστούπολη, σε περίπου 100.000 τόνους τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Από τη Σεβαστούπολη το πλοίο διέσχισε τον Βόσπορο και κατευθύνθηκε προς το αιγυπτιακό λιμάνι της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ήταν φορτωμένο με περίπου 30.000 τόνους ουκρανικού σίτου.

Όμως οι Ουκρανοί ήταν ένα βήμα μπροστά. Αξιωματούχοι είπαν ότι η Αίγυπτος είχε λάβει προειδοποιήσεις ότι τα σιτηρά είχαν κλαπεί και η αποστολή καθυστέρησε. Το τάνκερ έστριψε προς την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, αλλά αντιμετώπισε το ίδιο αποτέλεσμα. Το πλοίο έκλεισε ξανά το καταφύγιο του πομπού στις 5 Μαΐου, αλλά οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι έπλευσε στο λιμάνι της Λατάκια στη Συρία.

 Το Matros Pozynich πήρε το όνομά του από έναν Ρώσο στρατιώτη που σκοτώθηκε στη Συρία το 2015.

Ο αρχισυντάκτης του Maritime Bulletin, Mikhail Vitenko, είπε στο CNN ότι τα σιτάρια θα μπορούσαν να φορτωθούν σε άλλο πλοίο στη Λατάκια για να κρύψουν τις πηγές τους. «Όταν το λιμάνι άφιξης αλλάζει χωρίς σοβαρό λόγο, είναι άλλη μια ένδειξη λαθρεμπορίου», πρόσθεσε.

Στο πρώτο της σχόλιο για την παράνομη εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, η διευθύντρια πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι «ένα μεγάλο μέρος των σιτηρών που κλάπηκαν από την Ουκρανία βρίσκεται σε πλοία που πλέουν υπό ρωσική σημαία στα ύδατα της Μεσογείου». 

«Η Συρία είναι ο πιο πιθανός προορισμός για την αποστολή. Τα σιτηρά μπορούν να μεταφερθούν λαθραία από εκεί σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής», πρόσθεσε.

Τα ναυτιλιακά δεδομένα δείχνουν ότι το Matros Pozynich είναι ένα από τα 3 εγγεγραμμένα δεξαμενόπλοια μιας εταιρείας που ονομάζεται Crane Marine Contractor, με έδρα το Αστραχάν της Ρωσίας. Η εταιρεία δεν υπόκειται σε διεθνείς κυρώσεις, σημειώνει το ισραηλινό δημοσίευμα.

nziv.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr