Η Κύπρος ζήτησε την απελευθέρωση των ελληνικών τάνκερ που κρατήθηκαν από το Ιράν


Μάιος 28, 2022. Ελλάδα.

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάληψη ελληνικών δεξαμενόπλοιων στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις, χαρακτήρισε αυτό το περιστατικό παραβίαση του διεθνούς δικαίου και ζήτησε την απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει έντονη ανησυχία για το περιστατικό που σημειώθηκε την Παρασκευή, 27 Μαΐου, στον Περσικό Κόλπο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, δύο πετρελαιοφόρα υπό ελληνική σημαία συνελήφθησαν σε διεθνή ύδατα από τους Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC)», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι ένα από τα μέλη του πληρώματος είναι υπήκοος Κύπρου. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν να πραγματοποιήσει επείγουσα σύσκεψη προκειμένου να λάβει διευκρινίσεις και πρόσθετες πληροφορίες για το συμβάν και την κατάσταση του πληρώματος.

Σημειώνεται ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε, χθες, την άμεση απελευθέρωση των δεξαμενόπλοιων και των πληρωμάτων τους.

Οι δυνάμεις του IRGC κατέλαβαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα στον Περσικό Κόλπο την προηγούμενη ημέρα, αυτό συνέβη λίγο αφότου οι ελληνικές αρχές, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, έκαναν κατάληψη σε ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στις ελληνικές ακτές. Το IRGC είπε ότι τα τάνκερ κρατήθηκαν «λόγω παραβιάσεων».


Οι ελληνικές αρχές έχουν ήδη χαρακτηρίσει αυτό που συνέβη ως πράξη πειρατείας.

Το AP σημειώνει ότι η διοίκηση του 5ου στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, είναι ενήμερη για το συμβάν και παρακολουθεί την κατάσταση, αλλά δεν έχει σχολιάσει ακόμη.

Εν τω μεταξύ, πηγές της ναυτιλιακής βιομηχανίας ανέφεραν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι στα ελληνικά τάνκερ, τα οποία είχαν φορτώσει πρόσφατα με ιρακινό πετρέλαιο, είχαν επιβιβαστεί κομάντο με ελικόπτερα του IRGC.

interfax.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr