Λιβύη: Ο Μπασάγκα δεν έχει σχέδια να κυβερνήσει από την Τρίπολη


«Μπασάγκα
: Δεν υπάρχουν σχέδια να κυβερνήσω από την Τρίπολη»

Μάιος 26, 2022. Ελλάδα.

Ο προτεινόμενος Πρωθυπουργός της Λιβύης από το κοινοβούλιο, Φατχί Μπασάγκα, επιβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει προς το παρόν να εργαστεί από την Τρίπολη, αφού η προσπάθειά του να μετακομίσει εκεί την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε συγκρούσεις και φόβους για επιστροφή στην εμφύλια σύγκρουση σε μεγάλη κλίμακα.

Ο Μπασάγκα είπε, σε συνέντευξή του στο Associated Press το απόγευμα της Τετάρτης, ότι η κυβέρνησή του θα ξεκινήσει τις εργασίες της από την έδρα της στην πόλη Σύρτη , στις ακτές της Μεσογείου .

Περιγράφοντας τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, ο Μπασάγκα δήλωσε ότι μπήκε στην Τρίπολη με ένα πολιτικό αυτοκίνητο και ότι οι συνοδοί του ήταν άοπλοι. Ένας νεαρός άνδρας σκοτώθηκε στις συγκρούσεις και ο Μπασάγκα τον αναγνώρισε, ήταν ένας από τους υποστηρικτές που τον προστάτευαν από τους πολιτοφύλακες.

Ο Μπασάγκα κατηγόρησε τον ηγέτη της πολιτοφυλακής της Τρίπολης Αμπντέλ Γκανί αλ Κικλί ότι συμμετείχε στην επίθεση εναντίον του μετά την είσοδό του στην Τρίπολη, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αλλά ο Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα τον διόρισε πέρυσι επικεφαλής ενός μυστηριώδους Οργανισμού Υποστήριξης Σταθεροποίησης.

Ο Μπασάγκα προσπάθησε επίσης να αντικρούσει τις επικρίσεις που έδειχναν ότι οι περιοχές υπό τον έλεγχό του κατά τη θητεία του ως Υπουργού Εσωτερικών σε προηγούμενη κυβέρνηση στην Τρίπολη, υπήρξαν μάρτυρες καταχρηστικών συνθηκών για τους μετανάστες που προσπαθούσαν να περάσουν από τη Λιβύη μέσω των μεσογειακών οδών προς την Ευρώπη.

Αφού αναχαιτίστηκαν στη θάλασσα, πολλοί κρατούνται σε εξευτελιστικά κέντρα κράτησης, όπου αντιμετωπίζουν βασανιστήρια, κακοποίηση και στερήσεις.

Ο Μπασάγκα είπε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε λάβει αρκετή χρηματοδότηση ή προσωπικό για να βελτιώσει την κατάσταση.

 

Ο Μπασάγκα κάλεσε επίσης την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, που σπαράσσεται από χρόνια εμφυλίου πολέμου, να πληρώσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, που εδρεύει στην πόλη Τομπρούκ.

Η τράπεζα είναι ένα αποθετήριο δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως σε έσοδα από το πετρέλαιο καθώς και σε συναλλαγματικά αποθέματα.

 

Ο Μπασάγκα πρόσθεσε: «Κατηγορούμε τους εαυτούς μας που μπήκαμε στην πόλη. Είπα ότι δεν θα μπω στην πρωτεύουσα εκτός αν οι συνθήκες ήταν 100 τοις εκατό κατάλληλες».

Ο Μπασάγκα αμφισβήτησε την ικανότητα του Νταμπάιμπα να ενώσει τη χώρα και να οργανώσει εκλογές, ισχυριζόμενος ότι δεν έχει αρκετή πίστη εκτός της πρωτεύουσας.

«Θα μπορέσει να το κάνει αυτό μόνο στην Τρίπολη», πρόσθεσε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του εξετάζει το ενδεχόμενο διενέργειας εθνικών εκλογών εντός 14 μηνών.



Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr