Ο πρόεδρος της Αλβανίας απαντά στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων


Μάιος 30, 2022. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας απάντησε στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ότι ο Ιλίρ Μέτα,  δεν προώθησε την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων στη Χάγη. 

Ο Δένδιας μιλώντας στο  ελληνικό ραδιόφωνο ‘Σκάι’ λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του από την Αλβανία δήλωσε ότι ‘θα περιμένουν την αποχώρηση του Αλβανού προέδρου για να προωθηθεί το ζήτημα στη Χάγη’.

 «Η ελληνική πλευρά ή το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει ζητήσει την πραγματοποίηση οποιασδήποτε συνάντησης του Προέδρου Μέτα, με τον Δένδια. Ο Δένδιας σε συνέντευξή του στον ελληνικό Τύπο είπε ότι συμφωνήθηκε να παραπεμφθεί η υπόθεσή μας στο διεθνές δικαστήριο, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη αφού είναι σε αναμονή να δώσει ο πρόεδρος την εξουσιοδότηση. Η Αλβανία θα εκλέξει πρόεδρο και αυτό θα είναι εφικτό τότε. Η ανακοίνωση δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών".

Αναφορικά με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ο πρόεδρος επεσήμανε μια σειρά από προβλήματα.

 Μετά την παρουσίαση πρόσθετων πληροφοριών από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας να εκδώσει τον πληρεξούσιο προς τη διαπραγματευτική ομάδα για τη διαπραγμάτευση του σχεδίου συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους.

Ζητήθηκε η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για τις διαπραγματεύσεις,  να ηγηθούν δηλαδή από τον Πρωθυπουργό που είναι επικεφαλής αυτής της διαδικασίας, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την κυβέρνηση, δεν υποβλήθηκε αίτημα για εξουσιοδότηση. Ο Πρόεδρος, μένοντας στα προηγούμενα πορίσματα, ζήτησε από τον Πρωθυπουργό την παρέμβασή του.

Όσο για τον αλβανικό λαό που παρακολουθεί αυτό το θέμα μέσω της συνέλευσης,  η κυβέρνηση απέφυγε να τον ενημερώσει σε αυτή τη διαδικασία.

 «Η Συνέλευση πρέπει να ενημερωθεί και να αποφασίσει για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η Αλβανία για να επιλύσει αυτό το ζήτημα», είπε ο Μέτα.

Shqiptarja

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr