Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Δεν επανεξελέγεται ο πρόεδρος της Αλβανίας


Μάιος 30, 2022. Ελλάδα.

Τίρανα.

Το κοινοβούλιο της Αλβανίας απέτυχε να εκλέξει νέο πρόεδρο σήμερα, καθώς δεν προτάθηκε υποψήφιος για τον τρίτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας.

Το κυβερνών αριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα και η αντιπολίτευση δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμβιβασμό για τον υποψήφιο για την αντικατάσταση του προέδρου Ιλίρ Μέτα και δεν προτάθηκε ανεξάρτητος υποψήφιος.

Στους τρεις πρώτους γύρους ο νικητής πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον τα τρία πέμπτα των ψήφων ή την υποστήριξη 84 βουλευτών.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές, που ελέγχουν 74 από τις 140 έδρες του κοινοβουλίου, δεν έχουν ψήφους για να εκλέξουν τον υποψήφιο που θέλουν, αλλά απαιτείται απλή πλειοψηφία στους δύο τελευταίους γύρους ψηφοφορίας, δηλαδή 71 βουλευτές.

Αν και δεν πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στους τρεις πρώτους γύρους των τριών προηγούμενων Δευτέρων, η κοινοβουλευτική νομική επιτροπή είπε ότι «αξιολογεί επίσημα ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε».

Η θητεία του σημερινού προέδρου Ιλίρ Μέτα λήγει στις 24 Ιουλίου.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr