«Η Βουλγαρική Εκκλησία να αναγνωρίσει την Αρχιεπισκοπή Αχρίδας»


Μάιος 25, 2022. Ελλάδα.

Σόφια.

Η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία- BOC, θα πρέπει να αναγνωρίσει την εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας ως μία από τις πολλές ορθόδοξες εκκλησίες στον κόσμο και όχι ως τη μόνη με την οποία έχει άμεσο κοινό ιστορικό παρελθόν, λέει για στο βουλγαρικό εθνικό ραδιόφωνο- BNR, ο εκκλησιαστικός αναλυτής και ιστορικός Δρ. Γκόραν Μπλαγκόεφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες για αυτό χάνονται.

Εκτιμά ότι σχεδόν κανένας στον ορθόδοξο κόσμο δεν θα εντυπωσιαστεί από τις αξιώσεις της Βουλγαρίας για το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας».

Ο Μπλαγκόεφ πιστεύει ότι τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει δείξει πολύ χαμηλή παρουσία στην οικογένεια των ορθόδοξων εκκλησιών. Και, αν η Ιερά Σύνοδος της BOC έκρινε ότι υπάρχει λόγος, θα μπορούσε να αντιδράσει άμεσα με μήνυμα προς όλες τις κατά τόπους ορθόδοξες εκκλησίες, να υπερασπιστούν τα ιστορικά τους δικαιώματα με αυτό το όνομα.

Αν δεν το κάνει, ο Ορθόδοξος κόσμος θα δεχτεί αυτό που υπαγορεύει και καθορίζει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Στην εκκλησία, όπως και στην πολιτική, τα πράγματα δεν γίνονται πάντα όπως τα θέλουμε, λέει ο Μπλαγκόεφ.

Αυτό που συνέβη με την MOC, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αναμενόμενο, ειδικά μετά την άρνηση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας το 2019 να δεσμευτεί να υποστηρίξει την επίλυση της υπόθεσης της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονία.

Δεδομένου ότι η Βουλγαρική Σύνοδος δεν είχε ούτε την εξουσία ούτε τη δυνατότητα να το κάνει, τα πράγματα ήρθαν όπως συνέβησαν χθες - ο Σέρβος Πατριάρχης Πορφύριος στα Σκόπια ανακοίνωσε ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία- SOC δίνει την αυτοκεφαλία στην MOC-OA, με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας».

Ο Μπλαγκόεφ σχολίασε επίσης ότι «η εκκλησία των Σκοπίων επί Γιουγκοσλαβίας, δημιουργήθηκε με αντισερβική διάθεση, αλλά δυστυχώς, οι αρχές του Τίτο πολύ γρήγορα την μετέτρεψαν σε όργανο αντιβουλγαρικής συμπεριφοράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση και η στάση της Βουλγαρίας στο θέμα αυτό θα πρέπει να είναι πολύ λεπτή, γιατί η Σόφια έχει ήδη πικράνει αρκετούς ανθρώπους στη Βόρεια Μακεδονία με τον αποκλεισμό της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.

Ohrid Sky

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr