Spiegel: Η Σουηδή πρωθυπουργός απορρίπτει την κριτική του Ερντογάν- ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποιεί για αστάθεια στο Αιγαίο

Η Πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον

Μάιος 25, 2022. Ελλάδα.

Αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία έχουν ταξιδέψει στην Άγκυρα για να πείσουν την τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει να αντιτίθεται στην ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποιεί για αστάθεια στο Αιγαίο.

Η Σουηδία και η Φινλανδία θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ - αλλά η Τουρκία έχει αντιταχθεί μέχρι στιγμής στην ένταξη των δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αιτιολόγησε πρόσφατα την ανασταλτική του στάση λέγοντας ότι οι Σκανδιναβικές χώρες είναι «σαν ξενώνας για τρομοκρατικές οργανώσεις».

Η Πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον  έχει αντικρούσει με σαφήνεια αυτές τις αιτιάσεις.

«Φυσικά πρόκειται για το πού στέλνουμε την οικονομική μας βοήθεια και ότι πουλάμε όπλα», είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν στέλνουμε χρήματα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, προφανώς - ούτε όπλα».

Διπλωματικές αντιπροσωπείες από τη Σουηδία και τη Φινλανδία ταξίδεψαν στην Άγκυρα την Τετάρτη για να διαλύσουν τις τουρκικές ανησυχίες για την επέκταση του ΝΑΤΟ στις βόρειες χώρες.

Η Άντερσον είπε ότι θα «συζητήσουν μια σειρά από πράγματα που ήταν ασαφή σε αναφορές μέσων ενημέρωσης ή  άλλες δηλώσεις».

Η Τουρκία συνδέει την ένταξη των δύο χωρών με προϋποθέσεις όπως η αυστηρότερη δράση της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατά των Κούρδων.

Η άρση του περιορισμού στις παραδόσεις όπλων, που ορισμένα μέλη του ΝΑΤΟ όπως η Γερμανία έχουν εκδώσει λόγω των ενεργειών της Τουρκίας κατά των Κούρδων στη Συρία, μπορεί επίσης να περιλαμβάνεται στη λίστα με τα αιτήματα της Τουρκίας. Εάν η Άγκυρα τηρήσει το βέτο, οι δύο βόρειοι δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν στην αμυντική συμμαχία. Η συνθήκη του ΝΑΤΟ  ορίζει ότι η ένταξη νέων χωρών πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από όλα τα μέλη.

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός προειδοποιεί για εσωτερική διαμάχη

 

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ότι οι πολυάριθμες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.


«Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε στο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή είναι άλλη μια πηγή πολιτικής αστάθειας», είπε ο Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα και η Τουρκία ανήκουν και οι δύο στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, αλλά έχουν ιστορικά δύσκολες σχέσεις. 

Την Τετάρτη, τα λάθη για άλλη μια φορά ήταν και πάλι  αποκαλυπτικά ανοιχτά. Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν είπε: «Ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για μένα.

Ο Μητσοτάκης είπε τώρα ότι δεν ήθελε να αφήσει τη συζήτηση με τον γείτονα να σπάσει.

«Θα θέσω το θέμα (των υπερπτήσεων) έως ότου η Τουρκία αλλάξει στάση», είπε.

 Γενικά, η Αθήνα εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να πραγματοποιήσει συνομιλίες με την Τουρκία. «Είμαστε γείτονες και θα κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας».


spiegel.de

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr