Οι Ρωσόφιλοι αυτονομιστές στο Ντόνετσκ σχεδιάζουν να εθνικοποιήσουν βουλγαρικό εμπορικό πλοίο στη Μαριούπολη


Μάιος 31, 2022. Ελλάδα.

Οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ σχεδιάζουν να εθνικοποιήσουν ξένα πλοία στο λιμάνι της Μαριούπολης, συμπεριλαμβανομένου του βουλγαρικού πλοίου Tsarevna. 

Αυτό ανακοίνωσε ο ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» (DNR) Ντένις Πουσίλιν την Τρίτη, σύμφωνα με το TASS.

Την Πέμπτη, η Ρωσία κάλεσε τη Βουλγαρία και πέντε άλλες χώρες να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες  των ξένων πλοίων που βρίσκονται στο λιμάνι της Μαριούπολης να μεριμνήσουν  για την απομάκρυνσή τους. 

Το βουλγαρικό πλοίο «Tsarevna» εκείνες τις ημέρες δήλωσε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για την πρόσληψη πληρώματος και εφόσον επανδρωθεί, το πλοίο θα έφευγε από το λιμάνι.

Την Τρίτη, ωστόσο, ο Ντένις Πουσίλιν  ανακοίνωσε ότι είχε ήδη ληφθεί απόφαση για την εθνικοποίηση των έξι ξένων πλοίων που παραμένουν στη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η DNR θα έχει δικό της εμπορικό στόλο.

Εκτός από το βουλγαρικό «Tsarevna»  στο λιμάνι βρίσκονται και άλλα πλοία νηολογημένα στη Δομινικανή Δημοκρατία, την Τουρκία, τη Λιβερία, τον Παναμά και την Τζαμάικα .

 Ο Πουσίλιν ανακοίνωσε επίσης ότι τα πλοία θα μετονομαστούν και θα φέρουν τη σημαία του DNR, του οποίου η ανεξαρτησία αναγνωρίζεται μόνο από τη Ρωσία. Δεν έδωσε νομική βάση για τα λεγόμενα  περί της κρατικοποίησης ξένης περιουσίας.

Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, δήλωσε, ωστόσο, ότι οι χώρες στα οποία είναι νηολογημένα τα πλοία «δεν έχουν λάβει μέτρα» για να αποσύρουν τα πλοία από το λιμάνι.

 Δεν είναι σαφές από τη δήλωσή του ποια μέτρα έπρεπε να ληφθούν στο πλαίσιο των εχθροπραξιών και αν οι ρωσικές αρχές έχουν έρθει σε επαφή με τους πλοιοκτήτες.

Η «Tsarevna» βρίσκεται στο λιμάνι της Μαριούπολης από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

 Στις 18 Απριλίου, οι περισσότεροι ναύτες από το πλήρωμα επέστρεψαν στη Βουλγαρία, αφήνοντας τον καπετάνιο και δύο άλλους στο πλοίο με δική τους θέληση.

Το λιμάνι της Μαριούπολη στην Αζοφική Θάλασσα κατελήφθη στα μέσα Μαΐου από τον ρωσικό στρατό και τους αυτονομιστές του στην περιοχή του Ντόνετσκ. 

Τελευταίοι στην πόλη ήταν Ουκρανοί μαχητές από το Σύνταγμα Αζόφ, οι οποίοι τώρα είναι αιχμάλωτοι πολέμου σε πόλεις που ελέγχονται από τη Ρωσία.

svobodnaevropa.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr