Το σχέδιο της Τουρκίας για μετεγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων


Τουρκικός στρατός κοντά στο Ιντλίμπ (φωτό DW)

Ιούνιος 1, 2022. Ελλάδα.

Η Άγκυρα έχει σχέδιο να μετεγκαταστήσει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες σε περιοχές που «απελευθερώθηκαν» από τον τουρκικό στρατό. Η απόφαση έρχεται μετά την ανακοίνωση του «τέλους της στρατιωτικής αποστολής της Ρωσίας» στη Συρία. Μια απόφαση που σχετίζεται με τις τουρκικές εκλογές του 2023 και την τύχη του Ερντογάν.

    Ο τουρκικός στρατός σχεδιάζει να καταλάβει περιοχές όπως η Μανμπίτζ, η Χασάκα και το Ταλ Ριφάτ  στη βόρεια Συρία, που διοικούνται από κουρδικές μαχητικές ομάδες, για να διευκολύνει τη μεταφορά ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η μεταφορά ενός εκατομμυρίου Σύριων προσφύγων σε βάθος 30 χιλιομέτρων εντός της Συρίας θα έχει διπλό αποτέλεσμα, αποδυναμώνοντας το κυβερνών Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) στη βορειοανατολική Συρία και αποδυναμώνοντας περαιτέρω την τρομοκρατική ομάδα ISIS.

 

Η αδύναμη αντίδραση της Αμερικής

 

Η εφημερίδα Guardian ανέλυσε την αντίδραση των ΗΠΑ και έγραψε ότι παρά τις συνέπειες της στρατιωτικής επιχείρησης για την ασφάλεια της περιοχής, το τουρκικό σχέδιο είχε «ασθενείς αντιδράσεις».

Ο Guardian τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει «ανησυχία» αλλά χρειάζονται την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ. 

 

Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Συρία

 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας του στη Συρία «δεν έχουν σχεδόν καμία στρατιωτική αποστολή». 

Οι δηλώσεις έγιναν αφότου ειπώθηκε ότι ο ρωσικός στρατός αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη Συρία λόγω των μεγάλων απωλειών στον πόλεμο της Ουκρανίας.

«Η Ρωσία είναι κυριολεκτικά βυθισμένη στο βούρκο του πολέμου της Ουκρανίας», δήλωσε στο «Etemad Online» ο  Αλί Ακμπάρ Φαραζί, πρώην πρεσβευτής του Ιράν στη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Κύπρο και ειδικός του ΝΑΤΟ. 

Έτσι προσκολλώνται σε οτιδήποτε για να σωθούν. «Η Ρωσία αφήνει τη Συρία στο σκοτάδι για να μπορέσει να ασκήσει πίεση στις Ηνωμένες Πολιτείες να διαταράξουν τουλάχιστον ένα μέρος της επικέντρωσης της Ουάσιγκτον στον πόλεμο της Ουκρανίας διαταράσσοντας τον στρατιωτικό ιστό και τον ιστό ασφαλείας στη Συρία».

 

Τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές

 

Ο κύριος λόγος για τη νέα εισβολή στη βόρεια Συρία είναι οι εκλογές του 2023. Καθώς πλησιάζει η ώρα των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών τον Ιούνιο του 2023, το θέμα των Σύριων προσφύγων στην τουρκική κοινωνία γίνεται όλο και πιο σημαντικό. Ορισμένοι Τούρκοι ειδικοί είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα του Ερντογάν. 

Ωστόσο, μια νέα στρατιωτική επιχείρηση και η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας 30 χιλιομέτρων εντός της επικράτειας της Συρίας και η έναρξη ενός σχεδίου μετεγκατάστασης της Συρίας θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερες συνθήκες για τον Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας για δύο δεκαετίες και αντιμετωπίζει μια ταραχώδη οικονομία και πιθανώς τις πιο δύσκολες εκλογικές προκλήσεις.

Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι περισσότεροι από 500.000 Σύροι πρόσφυγες έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στη Συρία τα τελευταία χρόνια. Οι αιτούντες άσυλο, ωστόσο, λένε ότι ο πραγματικός αριθμός πλησιάζει τις 80.000, πολλοί από τους οποίους έχουν επιστρέψει οικειοθελώς.

Deutsche Welle

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr