Φόβοι του Ιράν για τη νέα τουρκική εισβολή στη Συρία


Ιούνιος 1, 2022. Ελλάδα.


Την περασμένη Κυριακή, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπαζαντέχ εξέφρασε σε δήλωση στο ιρανικό πρακτορείο «IRNA» την αντίθεση της χώρας του στην αναμενόμενη τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία.

Ο Χατιμπαζαντέχ κάλεσε την Άγκυρα να «σεβαστεί τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν κατά τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα», είπε.

Ο Χατιμπαζαντέχ δήλωσε ότι «το Ιράν αντιτίθεται σε οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια και χρήση βίας σε εδάφη άλλων χωρών για την επίλυση διμερών διαφορών», δεδομένου ότι η επιχείρηση αποτελεί «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας αυτών των χωρών».


Σύμφωνα με πηγές, ο φόβος του Ιράν πηγάζει από τον μεγάλο κίνδυνο που εγκυμονεί η τουρκική νέα εισβολή για το ιρανικό έργο από γεωπολιτική άποψη (χερσαίος διάδρομος προς τη Λατάκια;). 

Το σχέδιο του Ιράν έρχεται σε αντίθεση με την τουρκική πολιτική που αποσκοπεί στον έλεγχο περιοχών που ελέγχονται από τους αυτονομιστές στη βορειοανατολική Συρία, σημειώνει η ισραηλινή «nziv».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr