Δένδιας στο Σαράγεβο: Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μπισέρα Τούρκοβιτς.

Μάιος 31, 2022. Ελλάδα.

Σαράγεβο.


 Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κάλεσε σε επαγρύπνηση καθώς «παράγοντες τρίτων» φαίνεται να «στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων», προσθέτοντας ότι η χώρα του είναι κατά της αλλαγής των συνόρων στην περιοχή.

«Όλοι οι εταίροι στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πολεμήσουν τις αρνητικές επιρροές και να τηρήσουν τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε ο Δένδιας στο Σαράγεβο στις 31 Μαΐου, μετά από συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Μπισέρα Τούρκοβιτς.

Ο Δένδιας είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει απερίφραστα την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, υποστηρίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά επίσης αντιτίθεται κατ' αρχήν σε οποιεσδήποτε αλλαγές συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι δύο αρχηγοί διπλωμάτες υπενθύμισαν ότι Ελλάδα και Βοσνία-Ερζεγοβίνη έχουν 20 διμερείς συμφωνίες στον τομέα της οικονομίας, της προστασίας των επενδύσεων, της άμυνας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστήμης, αλλά ανέφεραν επίσης ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση στις οικονομικές σχέσεις.

Η υπουργός Τούρκοβιτς είπε ότι η Ελλάδα, ως μέρος του ΝΑΤΟ, είναι ένας αξιοσέβαστος εταίρος της Βοσνίας στην πορεία του κράτους προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Είπε επίσης ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται μέσω του διμερούς προγράμματος συνεργασίας που υπογράφουν κάθε χρόνο τα Υπουργεία Άμυνας και των δύο χωρών.

Σύμφωνα με την Τούρκοβιτς, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που υποστηρίζει συνεχώς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ευχαρίστησε την Αθήνα για τη στήριξη του Σαράγεβο για την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ, καθώς σύμφωνα με αυτήν, οι περισσότεροι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θέλουν να ενταχθεί η χώρα στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

evropaelire.org

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr