Eurasia Daily: Η Ελλάδα θα αποκτήσει αμερικανικά μαχητικά - βομβαρδιστικά F-35


Μάιος 17, 2022. Ελλάδα.


Η Ελλάδα ξεκινά συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόκτηση μαχητικών-βομβαρδιστικών πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς stealth που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin, σημειώνει η ρωσική Eurasia Daily.

 Αυτό ανακοίνωσε στις 16 Μαΐου ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο.

Συνεργασία με την Lockheed Martin

«Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών, θα ξεκινήσουμε τη συνεργασία για την απόκτηση των F-35», είπε ο Μητσοτάκης. «Ας ελπίσουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροσκάφος στο στρατιωτικό μας οπλοστάσιο. Είμαι χαρούμενος που την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε επίσημα το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην ελληνική βιομηχανία».

Σχέδιο τρία συν ένα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα Βαλκάνια είναι μια εύθραυστη περιοχή και «είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε ζωντανή την ευρωπαϊκή τους προοπτική».

«Η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας για την περιφερειακή ευημερία και ασφάλεια», είπε ο Μητσοτάκης. Αναζητούμε ειρηνικούς τρόπους για να επιλύσουμε τις διαφορές μας με τους γείτονές μας. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο σχέδιο τρία συν ένα που συνδέει τις ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Και ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στον στρατό μας, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας και των δικαιωμάτων μας. Ωστόσο, το κάνουμε αυτό όχι μόνο για να ενισχύσουμε την Ελλάδα, αλλά και για να ενισχύσουμε τη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ».

Ελλάδα – ΗΠΑ στο αποκορύφωμα των σχέσεων τους



Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους.

«[ Στις 12 Μαΐου] το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε μια νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», υπενθύμισε ο Μητσοτάκης στον Μπάιντεν.

 «Αυτή η νέα συνεργασία περιλαμβάνει όχι μόνο συνεργασία στον ναυτικό τομέα, για παράδειγμα, στο νησί της Κρήτης. Ταυτόχρονα, αυτή η αλληλεπίδραση εκδηλώθηκε και στο άλλο σημαντικό λιμάνι μας - την Αλεξανδρούπολη στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας. Απέχει μόλις 500 μίλια [περίπου 900 χιλιόμετρα] από τα ουκρανικά σύνορα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εκτός από σημαντική για το ΝΑΤΟ, η Αλεξανδρούπολη είναι και ενεργειακός κόμβος, τόπος μελλοντικής εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα παίξει σημαντικό ρόλο ως πηγή φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

 Ο Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι «προς το παρόν το έργο της προστασίας της δημοκρατίας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ». 

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είπε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία είναι πολύ ισχυρές, αλλά ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνέπειές τους, ιδίως η άνοδος των τιμών της ενέργειας.

«Ως εκ τούτου, εμείς - η ΕΕ και οι ΗΠΑ - μπορούμε να κάνουμε πολλά σε αυτό το θέμα μαζί για να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου. Καθώς μειώνουμε την εξάρτησή μας από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, θα είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε την αγοραστική μας δύναμη ως καταναλωτές φυσικού αερίου για να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις», είπε ο Μητσοτάκης.

Όχι στη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο

Για τη διευθέτηση του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Μπάιντεν «να χρησιμοποιήσει όλη του την επιρροή για να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αφού κανείς δεν μπορεί να αποφασίσει [το Κυπριακό στη βάση της δημιουργίας δύο [ξεχωριστών] κρατών στο νησί».

Εν κατακλείδι, ο αρχηγός της κυβέρνησης κάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφτεί την Ελλάδα.



--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr