Άγκυρα: Μια νέα εποχή συνεργασίας Αλγερίας – Τουρκίας


Μάιος 17, 2022. Ελλάδα.

 

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντόνισαν, στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα, τις εργασίες της πρώτης συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου για την Κοινή Συνεργασία.

Το συμβούλιο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Συγκρότημα, μετά τις διμερείς συνομιλίες που είχε ο Τεμπούν με τον Τούρκο ομόλογό του στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αλγερινού προέδρου στην Τουρκία εδώ και δεκαεπτά χρόνια, κατά την οποία οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν σε περιφερειακά και διεθνή θέματα.


Νέα φάση συνεργασίας


Στο πλαίσιο αυτό, ο  Μαλέκ Μπελκασέμ, ηγέτης του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου και πολιτικός ερευνητής, δήλωσε ότι μια νέα φάση αλγερινο-τουρκικής συνεργασίας έρχεται μετά από 17 χρόνια.

Σε δηλώσεις του στο «Magharebia», ο Μπελκασέμ ανέφερε ότι η συνεργασία στον επενδυτικό τομέα θα είναι πολλά υποσχόμενη, επισημαίνοντας ότι η υπογραφή μεγάλου αριθμού συμφωνιών υποδηλώνει ένα στρατηγικό όραμα μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελματζίντ Τεμπούν επιβεβαίωσε ότι οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα του θα φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες, Δευτέρα, στο Προεδρικό συγκρότημα στην Άγκυρα.

Ο Τεμπούν ανέφερε ότι ο όγκος των τουρκικών επενδύσεων στην Αλγερία έφτασε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα οικοδόμησης μιας οικονομικής εταιρικής σχέσης στους στρατηγικούς τομείς μεταξύ των δύο χωρών, απάντησε:

«Αυτό είναι δυνατό, φυσικά, και είναι ευπρόσδεκτο από εμάς,  γι' αυτό και έχουμε υπογράψει συμφωνίες σε πολλούς τομείς , και αυτές οι συμφωνίες δεν περιορίζονται χρονικά ή υλικά».

Επεσήμανε ότι η χώρα του φιλοδοξεί να κάνει σημαντικά βήματα με την Τουρκία στον τομέα της βιομηχανίας, ιδιαίτερα του ναυτικού, είτε στρατιωτικού είτε πολιτικού.

Το λιβυκό ζήτημα

Για το Λιβυκό ζήτημα, ο Τεμπούν δήλωσε ότι η χώρα του έχει μια την ίδια άποψη με την Τουρκία ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς εκλογές στη Λιβύη.

Πρόσθεσε, «Δεν υπάρχει εναλλακτική από την παράδοση της διοίκησης στον λαό στη Λιβύη».

«Είμαστε ήδη εν μέσω αμοιβαίων διαβουλεύσεων με την Τουρκία για αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο Τεμπούν επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ο παλαιστινιακός φάκελος, τονίζοντας ότι η Αλγερία και η Τουρκία βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία για το Παλαιστινιακό.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας είπε ότι συζήτησαν επίσης κατά τη συνάντηση το θέμα της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που απειλεί την περιοχή του Σαχέλ και την Αφρική.

Συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του και η Αλγερία είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τη συνεργασία στις αμυντικές βιομηχανίες.

«Η Τουρκία και η Αλγερία, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην αφρικανική ήπειρο, είναι αποφασισμένες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών», είπε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν εξήγησε ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα συμβούλιο συνεργασίας υψηλού επιπέδου για να ανεβάσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε νέο επίπεδο, σημειώνοντας ότι οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται μέρα με τη μέρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι παρά τις συνθήκες επιδημίας, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 35 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2020 και έφτασε στο επίπεδο των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έθεσαν νέο στόχο για τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών από 5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, σε 10 δολάρια για την επόμενη περίοδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι δύο χώρες θα λάβουν μέτρα στο μέλλον για να διαφοροποιήσουν την παραγωγή της Αλγερίας, η οποία είναι μια από τις πύλες προς την Αφρική, καθώς και να κάνουν βήματα με σιγουριά προς το μέλλον στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα.

Επισήμανε ότι περισσότερες από 1.400 τουρκικές εταιρείες προσθέτουν δύναμη στην αλγερινή οικονομία μέσω επενδυτών, οι οποίοι θεωρούνται μεταξύ των ατμομηχανών της οικονομικής συνεργασίας.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Λιβύη και η Σομαλία είναι δύο παραδείγματα που δείχνουν τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στην οικονομική ανάπτυξη, την ειρήνη και την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην αφρικανική ήπειρο.

Τόνισε ότι ο τουρισμός είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς οι ιστορικές σχέσεις Τουρκίας-Αλγερίας μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και στην εδραίωση των αδελφικών δεσμών μεταξύ των δύο λαών.

Al ghad.tv

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr