«Κρύο ντουζ για την Αθήνα - Σχέδιο για τη Λιβύη από Τουρκία, Ιταλία και Αίγυπτο», τούρκικο δημοσίευμα


Ιούνιος 7, 2022. Ελλάδα.

 

«Πληροφορίες αναφέρουν ότι Τουρκία, Ιταλία και Αίγυπτος επεξεργάζονται συμφωνία για πολιτική λύση στη Λιβύη. Μετά τη συνάντηση των τεχνικών αντιπροσωπειών, μαθεύτηκε ότι η Ιταλία και η Τουρκία θα πραγματοποιήσουν διμερή σύνοδο κορυφής στην Άγκυρα τον Ιούλιο, γράφει η τουρκική Star.

Η Ιταλία εργάζεται για μια διεθνή συμφωνία για την εξεύρεση λύσης στην κρίση στη Λιβύη. Σύμφωνα με τα νέα της ιταλικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Nova News, η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν πραγματοποιήσει μια μελέτη που περιλαμβάνει τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την  Ιταλία.


«Η Αθήνα δεν συμπεριλαμβάνεται»


«Η σταθεροποίηση της Λιβύης είναι θέμα εθνικού συμφέροντος για την Ιταλία. Προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση για να συμφιλιώσουμε την Αίγυπτο και την Τουρκία», είπε μια πηγή.

Μια άλλη πηγή είπε: «Οι σχέσεις της Ιταλίας με την Τουρκία είναι καλύτερες τώρα από ό,τι πριν από δύο μήνες». 

Από την άλλη πλευρά, ήταν αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα, η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη, δεν συμπεριλήφθηκε στο εν λόγω σχέδιο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην κρίση στην Ουκρανία, καθώς και την κατάσταση στη Μεσόγειο.

Στις αρχές Ιουλίου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα Ιταλοτουρκική Διακυβερνητική Σύνοδος Κορυφής.


Η συνάντηση για τη Λιβύη


Η τεχνική συνάντηση για τη Λιβύη αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε μια «ουδέτερη» αραβική πόλη τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

«Ο ελάχιστος στόχος είναι να βοηθήσουμε στην αποκλιμάκωση των εντάσεων με τη συμμετοχή της Αιγύπτου και της Τουρκίας πριν από τη λήξη της προθεσμίας της 22ας Ιουνίου», εξήγησε η πηγή.

star.com.tr

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr