Η Τουρκία απελαύνει εκατοντάδες Σύρους κάθε εβδομάδα


Ιούνιος 21, 2022. Ελλάδα.

Αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία επιστρέφουν στη χώρα τους κάθε εβδομάδα, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτούς είναι άγαμοι νέοι άνδρες, ενώ η πλειοψηφία των οικογενειών προτιμά να μείνει εκεί επειδή οι συνθήκες στη Συρία δεν είναι καλές.

Όπως δήλωσε στο Reuters, ο Philip Leclerc, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, είπε: Περίπου 800 Σύροι πρόσφυγες επιστρέφουν στη χώρα τους κάθε εβδομάδα, αλλά οι συνθήκες δεν ευνοούν την εκούσια επιστροφή μεγάλου αριθμού.

Ο Leclerc ανέφερε ότι η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, αλλά η μείωση των συναισθημάτων του πληθυσμού απέναντί ​​τους (σε σχέση με τις εκστρατείες μίσους και ρατσισμού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης) ώθησε την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την επιστροφή τους.


 


Ο Philippe Leclerc, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα

 

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αποκάλυψε ότι το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να επανεγκαταστήσει περίπου ένα εκατομμύριο Σύρους σε προκατασκευασμένα πέτρινα σπίτια στα βορειοδυτικά της χώρας δεν κατάφερε να προσελκύσει διεθνή υποστήριξη, τονίζοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες στη Συρία δεν ευνοούν την επιστροφή πολλών από αυτούς τους πρόσφυγες.

 Ο Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Τουρκία, ανέφερε ότι το επίπεδο αβεβαιότητας στη Συρία δεν επιτρέπει τη λεγόμενη (εθελοντική μαζική επιστροφή) αυτές τις μέρες για τους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία, και ότι εκατοντάδες άνθρωποι επιστρέφουν την εβδομάδα, αλλά είναι άγαμοι, ενώ η πλειοψηφία των προσφύγων προτιμούν να μείνουν στην Τουρκία γιατί οι οικονομικές τους συνθήκες είναι καλύτερες από ό,τι θα ήταν στη Συρία.

Εξήγησε ότι οι Σύροι πρόσφυγες πιστεύουν ότι το μέλλον τους είναι στην Τουρκία και όχι στη Συρία, υπό το φως της μικρής προόδου που έχει σημειώσει η κατάσταση εκεί.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε νωρίτερα την προετοιμασία για την εθελοντική επιστροφή ενός εκατομμυρίου Σύριων μέσω ενός έργου για την κατασκευή προκατασκευασμένων σπιτιών σε αρκετές περιοχές της Συρίας, ιδιαίτερα στο  Αζάζ, Τζαράμπλους, Αλ Μπαμπ και Ταλ Αμπιάντ.

 

orient-news.net, Reuters,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr