Ανοιχτά Βαλκάνια στη Αχρίδα: Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν


Ιούνιος 7, 2022. Ελλάδα.

Οι συμμετέχοντες της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» συνεδριάζουν σήμερα και αύριο στην Αχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, ως συνέχεια των τακτικών συναντήσεων τους.

Την Τετάρτη αναμένεται να υπογράψουν τέσσερις συμφωνίες συνεργασίας - για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, την αναγνώριση των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την πολιτιστική συνεργασία και τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

Στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» συμμετέχουν τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: η Αλβανία, η Σερβία και η Βόρεια Μακεδονία - εκτός αυτής εξακολουθούν να βρίσκονται: το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Στις συναντήσεις πρωτοβουλίας στην Αχρίδα, εκτός από τον Σέρβο πρόεδρο,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα παραστεί και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, που είναι οι εμπνευστές των «Ανοιχτών Βαλκανίων». Γιια πρώτη φορά θα παρευρίσκεται  Μαυροβούνιος,  Ντριτάν Αμπάζοβιτς, ως παρατηρητής.

Στους συμμετέχοντες θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης,  Ζόραν Τακελτίγια, μέσω σύνδεσης βίντεο.

Ο Αμπάζοβιτς έχει δώσει σήματα ότι η χώρα του θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στα «Ανοιχτά Βαλκάνια», ενώ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη παραμένει στη θέση να μην είναι μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, όπως και το Κοσσυφοπέδιο.


Το Κοσσυφοπέδιο δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Αχρίδας


Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Άλμπιν Κούρτι, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ότι αρνείται να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση, καθώς, όπως είπε, το Κοσσυφοπέδιο παραμένει δεσμευμένο στη Διαδικασία του Βερολίνου.
Η διαδικασία αυτή είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2014 από την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο την προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Κούρτι έχει πει στο παρελθόν ότι η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» μοιάζει περισσότερο με «Ανοιχτά Βαλκάνια για ανατολικές επιρροές» παρά με πρωτοβουλία για μια κοινή περιφερειακή αγορά.

Σε επιστολή του προς τον Κοβάτσεφσκι, ο Κούρτι κάλεσε τον ομόλογό του από την ΠΓΔΜ να «συνεργαστεί για να αποτρέψει τη Σερβία από το να προωθήσει τα ρωσικά και κινεζικά της συμφέροντα στην περιοχή μας, ενώ αρνείται επανειλημμένα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσσυφοπεδίου και εμποδίζει τις ίσες ευκαιρίες για τους πολίτες του Κοσόβου».


Ο  Βαρέλι και ο Έσκομπαρ θα μιλήσουν στους συμμετέχοντες


Στους συμμετέχοντες στην Αχρίδα θα μιλήσουν μέσω της σύνδεσης βίντεο ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βαρέλι, καθώς και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια,  Γκαμπριέλ Έσκομπαρ.

Με αυτό το βήμα, ο Βαρέλι και ο Έσκομπαρ θα αποδείξουν ότι η πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» έχει την υποστήριξη της ΕΕ, αλλά και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

 

Οι συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν

 

Οι τρεις εμπνευστές των «Ανοιχτών Βαλκανίων», ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο Πρόεδρος της Σερβίας,  Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν, συνέλαβαν αυτήν την ιδέα το 2019 με στόχο: όπως αναφέρεται, δημιουργώντας έναν χώρο ελεύθερης κυκλοφορίας ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών στα Δυτικά Βαλκάνια.

Τα τρία κράτη μέλη έχουν επανειλημμένα προσκαλέσει άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία.

Μέχρι στιγμής, τα μέρη έχουν υπογράψει αρκετές συμφωνίες - για τη μετακίνηση των πολιτών τους με τις ταυτότητες, για συνεργασία στη διευκόλυνση της εισαγωγής και εξαγωγής αγαθών και άλλα.

Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την Τετάρτη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναφέρει ότι οι τρεις χώρες θεωρούν την «αυξημένη σημασία» της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή τη φοροδιαφυγή.

Η επόμενη συμφωνία που θα υπογραφεί για την αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων, προστατεύει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αναγνώριση των διπλωμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Για την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της αμοιβαίας κατανόησης, οι τρεις χώρες αναμένεται επίσης να υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης για την πολιτιστική συνεργασία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, που αναμένεται να υπογραφεί στην Αχρίδα, προβλέπει τη διαμόρφωση ενός τουριστικού χάρτη, με την ονομασία «Ανοιχτά Βαλκάνια». 

Τα υπογράφοντα κράτη υποχρεούνται να ενθαρρύνουν τις επαφές μεταξύ των τουριστικών τους οργανισμών και των εργαζομένων, ενώ προβλέπεται η δημιουργία ειδικών ομάδων εργασίας για τον τομέα αυτό, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα

 

Gazeta Shqiptare

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr