ΥΠΕΞ Σκοπίων: Δεν υπάρχουν εμπόδια στην επίσημη εγγραφή της «μακεδονικής» γλώσσας στον ΟΗΕ


Ιούνιος 8, 2022. Ελλάδα.

Σκόπια.

Σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον, η αποστολή μας στη Νέα Υόρκη επικοινώνησε με εκπροσώπους της Γραμματείας του ΟΗΕ, όπου απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε εικασία όπως δημοσιεύθηκε στα μέσα ενημέρωσης για υποτιθέμενη εσωτερική οδηγία στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) σχετικά με τον τρόπο χρήσης του όρου «Μακεδονική Γλώσσα», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποστηρίζουν τις δημοσιευμένες εικασίες, σύμφωνα με τις οποίες καθοδηγούνται οι υπηρεσίες στη Γραμματεία του ΟΗΕ καθοδηγούνται στο να μην εγγράψουν, τον όρο «μακεδονική γλώσσα», αλλά να χρησιμοποιήσουν τον όρο «γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (RSM)».

«Δίδονται οι βασικές πληροφορίες για κάθε χώρα:  το επίσημο όνομα, το σύντομο όνομα, η γλώσσα της χώρας, η ονομασία του νομίσματος, κωδικοί ISO κ.λπ.».

Το Υπουργείο τονίζει ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ, καθώς και όλα τα όργανά της, είναι υποχρεωμένα να τηρούν και να σέβονται τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο UNTERM.

«Οι υπάλληλοι της Γραμματείας του ΟΗΕ δεν έχουν καμία εξουσία να ερμηνεύουν τέτοια θέματα». 

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ διαχειρίζεται και έχει την αρμοδιότητα; να διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των έξι επίσημων γλωσσών του Οργανισμού (Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Αραβικά, Κινέζικα και Ρωσικά)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.





makfax.com.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr