Η Αλγερία αναστέλλει τη Συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Ισπανία


Ιούνιος 8, 2022. Ελλάδα.

Αλγέρι.


Σήμερα Τετάρτη, η Αλγερία ανακοίνωσε την «άμεση» αναστολή της Συνθήκης Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας με την Ισπανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Tην ανακοίνωση μετέδωσε το Αλγερινό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η απόφαση ελήφθη μετά τη θέση που ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές σχετικά με το ζήτημα της Σαχάρας, προσθέτοντας ότι αυτό «έρχεται σε αντίθεση με τις νομικές, ηθικές και πολιτικές υποχρεώσεις τους».

Εξ αιτίας αυτού, η αλγερινή προεδρία δήλωσε ότι αποφάσισε «να αναστείλει αμέσως τη συνθήκη φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας που συνήφθη στις 8 Οκτωβρίου 2002 με το Βασίλειο της Ισπανίας, η οποία πλαισιώνει μέχρι σήμερα την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».


Τον περασμένο Μάρτιο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έστειλε επιστολή στον Μαροκινό μονάρχη, βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ' , στην οποία θεωρούσε «την πρόταση του Μαρόκου για αυτονομία της Σαχάρας ως την πιο σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη βάση για την επίλυση της διαφοράς».

Στη συνέχεια, η Αλγερία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην ισπανική πρωτεύουσα, Μαδρίτη , για διαβουλεύσεις.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr