Ο Αραβικός Σύνδεσμος «αναστατώνεται» από τις συγκρούσεις στην Τρίπολη


Ιούνιος 11, 2022. Ελλάδα.


Την ανησυχία του για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, εξέφρασε το Σάββατο ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ.

Σε δήλωσή του, ο Αμπούλ Γκάιτ κάλεσε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές να διατηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και να αποτρέψουν την κατάρρευσή της, καθώς είναι το πιο σημαντικό και σημαντικό επίτευγμα που σημειώθηκε στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2020.

Μάλιστα, ζήτησε την εφαρμογή όλων των διατάξεων και δικαιωμάτων, με κυριότερο το θέμα της απέλασης μισθοφόρων και ξένων μαχητών από τη χώρα.

Και ο εκπρόσωπός του μετέφερε την προειδοποίησή του για την επιστροφή της επιλογής να καταφύγει ξανά στα όπλα στη Λιβύη , η οποία «δεν κατάφερε τίποτα παρά μόνο την αιματοχυσία και την σπατάλη του πλούτου της χώρας μάταια».

Προέτρεψε τους Λίβυους να συνεχίσουν τις συναντήσεις και τους διαλόγους τους με μεγαλύτερη δυναμική από πριν, για να καταλήξουν σε ευρεία συναίνεση σχετικά με τη συνταγματική βάση που απαιτείται για τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

 Ο διορισμένος πρωθυπουργός της Λιβύης από το κοινοβούλιο, Φατχί Μπασάγκα, είχε νωρίτερα αναρτήσει στο Twitter για τις συγκρούσεις στην Τρίπολη.

.

 

Ο Μπασάγκα είπε: «Η προστασία των αμάχων και των αθώων πολιτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω διευθετήσεων ασφαλείας υπό την επίβλεψη της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την εκκαθάριση της πρωτεύουσας από όλα τα είδη βαρέων και μεσαίων όπλων».

Σε περιοχές της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη , σημειώθηκαν χθες το βράδυ και το πρωί του Σαββάτου βίαιες συγκρούσεις μεταξύ δύο ένοπλων ομάδων στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν πολυβόλα, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε διακοπή ρεύματος.

 Δημοσιεύματα των ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα μεταξύ πολιτοφυλακών πιστών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, με επικεφαλής τον Αμπντέλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα , και άλλων πιστών στο Προεδρικό Συμβούλιο.


Τα βίντεο που μεταδόθηκαν από ιστοσελίδες μέσων ενημέρωσης και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φωτογραφίες πολιτών να φεύγουν και να τρέπονται σε φυγή, ιδίως γυναίκες και παιδιά, στους δρόμους της περιοχής σε κατάσταση πανικού από τον φόβο των αδέσποτων σφαιρών.

Αυτές οι συγκρούσεις έρχονται υπό το φως μιας μεγάλης πολιτικής κρίσης σε αυτή τη χώρα, όπου δύο κυβερνήσεις τσακώνονται, γνωρίζοντας ότι η Λιβύη βρίσκεται σε χάος για περισσότερο από μια δεκαετία.

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr