Στόλτενμπεργκ στο Ελσίνκι: Θεμιτές οι ανησυχίες της ‘Τούρκιγε’ για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας


Ιούνιος 12, 2022. Ελλάδα.

 

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια που εγείρει η Τουρκία στην αντίθεσή της στις προσπάθειες ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι θεμιτές, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ την Κυριακή κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, Ελσίνκι.

«Αυτές είναι εύλογες ανησυχίες. Μιλάμε για την τρομοκρατία, για την εξαγωγή όπλων», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νινιστό [Sauli Niinistö] κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη θερινή του κατοικία στο Naantali της Φινλανδίας.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη σε μια δυτική αμυντική συμμαχία τον περασμένο μήνα ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά αντιμετώπισαν την αντίθεση από την Τουρκία, η οποία τους κατηγόρησε ότι υποστηρίζουν και φιλοξενούν Κούρδους μαχητές και άλλες ομάδες που θεωρεί τρομοκράτες.

Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η Τουρκία είναι βασικός σύμμαχος για τη συμμαχία λόγω της στρατηγικής της θέσης στη Μαύρη Θάλασσα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και ανέφερε την υποστήριξη που παρείχε στην Ουκρανία μετά την αποστολή στρατευμάτων της Ρωσίας στη γειτονική χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

«Πρέπει να θυμόμαστε και να καταλάβουμε ότι κανένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την  «Τούρκιγε»», είπε ο Στόλτενμπεργκ, χρησιμοποιώντας την τουρκική προφορά του ονόματος της χώρας που προτιμούν η Τουρκία και ο Πρόεδρός της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Στόλτενμπεργκ και Νινιστό δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα συνεχιστούν.

unian.net, news.am, dw, 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr