Το Ισραήλ καταδικάζει την απόφαση της Νορβηγίας για ειδικό σήμα στα προϊόντα από τα κατεχόμενα


Ιούνιος 12, 2022. Ελλάδα.

Το Ισραήλ καταδίκασε την απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης να βάλει διακριτική ετικέτα στα προϊόντα ισραηλινών από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Σε ανακοίνωση το Σάββατο, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στην απόφαση, η οποία προβλέπει επίσης τη θέσπιση διακριτικού σήματος για τα κατεχόμενα, λέγοντας ότι «θα επηρεάσει αρνητικά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Νορβηγίας, καθώς και τη σημασία της Νορβηγίας στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων».

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στον ρόλο του μεσολαβητή στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, τον οποίο η Νορβηγία επιδιώκει να παίξει εδώ και χρόνια, όπως έκανε στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990.

Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε σε δήλωση την Παρασκευή ότι το σήμα προέλευσης «Ισραήλ» είναι κατάλληλο μόνο για προϊόντα που προέρχονται από εδάφη υπό τον έλεγχο του Ισραήλ πριν από τις 4 Ιουνίου 1967.

Το Όσλο εξήγησε ότι «τα τρόφιμα που προέρχονται από τις περιοχές που κατέχει το Ισραήλ πρέπει να φέρουν ετικέτα με την περιοχή από την οποία προέρχεται το προϊόν και (να υποδεικνύουν) ότι προέρχονται από ισραηλινό εποικισμό, εάν αυτή είναι η πηγή του».

Η νορβηγική κυβέρνηση είπε ότι το μέτρο θα ισχύει για τα κατεχόμενα στα Υψίπεδα του Γκολάν και τη Δυτική Όχθη, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

Αφορά κυρίως εισαγωγές κρασιού, ελαιόλαδου, φρούτων και λαχανικών.

Σε δήλωσή του στο νορβηγικό πρακτορείο «NTP», ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι το βήμα «δεν είναι σε καμία περίπτωση μποϊκοτάζ του Ισραήλ » και ότι το μποϊκοτάζ είναι «κακή πολιτική».

Sky News Arabia

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr