«Ούτε ένα βαρέλι λιγότερο»- Το Ιράν απαιτεί από την Ελλάδα την επιστροφή του κλεμμένου πετρελαίου


Ιούνιος 10, 2022. Ελλάδα.

 

Το Ιράν αναμένει ότι το πετρέλαιο του, που κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, να επιστραφεί πλήρως, αναφέρει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο δήλωση του πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην Αθήνα.

Ο Ιρανός διπλωμάτης σχολίαζε δημοσιεύματα νωρίτερα την Πέμπτη ότι το ελληνικό Εφετείο ανέτρεψε την αρχική απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου για κατάσχεση του θαλάσσιου φορτίου.

«Το Ελληνικό Εφετείο ανέτρεψε την αρχική απόφαση του δικαστηρίου για κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου και με τη χάρη του Θεού, ολόκληρο το φορτίο πετρελαίου θα επιστραφεί», δήλωσε ο πρέσβης  Αχμάντ Ναντέρι.

Η κατάσχεση του φορτίου προκάλεσε οργισμένη αντίδραση από το Ιράν: τον περασμένο μήνα, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) συνέλαβε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο αφού η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Αθήνας.

«Το θέμα αυτό θα παραμείνει στην ατζέντα των εντατικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών μέχρι να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της απόφασης (του ελληνικού δικαστηρίου)», πρόσθεσε ο Ιρανός διπλωμάτης.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Σαγίντ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάληψη από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων στα τέλη του περασμένου μήνα ήταν μια απάντηση στην Αθήνα για την «κλοπή» ιρανικού πετρελαίου.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr