Τι ισχυρίζεται το Ιράν για την κατάσχεση του Prudent Warrior και του Delta Poseidon, στα ύδατα του Περσικού Κόλπου

 


Η νόμιμη και ανάλογη απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στα συμφέροντα του Ιράν έδειξε ότι η Τεχεράνη δεν θα υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της στις διαπραγματεύσεις και δεν θα αφήσει αναπάντητη οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια σε διεθνές επίπεδο, τονίζει το ιρανικό δημοσίευμα.

Μάιος 28, 2022. Ελλάδα.

Το ναυτικό του IRGC κατέλαβε την Παρασκευή δύο ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, το Prudent Warrior και το Delta Poseidon, στα ύδατα του Περσικού Κόλπου κοντά στα λιμάνια Assaluyeh και Lengeh.

 Το τμήμα δημοσίων σχέσεων των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του: Το ναυτικό του IRGC κατέλαβε την Παρασκευή δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα γαλάζια νερά του Περσικού Κόλπου.

 Πριν από λίγες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση κατέσχεσε ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο κατά παράβαση του διεθνούς ναυτιλιακού δικαίου και όπως αναγνώρισε το Reuters, παρέδωσε το πλοίο στις ΗΠΑ.

 Μετά την εχθρική ενέργεια της Αθήνας, η Τεχεράνη προσπάθησε να αποτρέψει τη χώρα από την πειρατεία ακολουθώντας διπλωματικές οδούς και καλώντας τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας.

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε ο επιτετραμμένος της ελβετικής πρεσβείας λόγω της κατάσχεσης του φορτίου πετρελαίου του δεξαμενόπλοιου από τους Αμερικανούς και διαμαρτυρήθηκε έντονα από το Ιράν.

 Παρ 'όλα αυτά; Η ελληνική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, αρνήθηκε να αποζημιώσει για το λάθος της και τελικά η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, σύμφωνα με τα δικαιώματά της και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, προέβη σε αρχικά τιμωρητικά μέτρα κατά της ελληνικής πειρατείας.

   Όπως αντικατοπτρίζουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η παύση των ελληνικών πετρελαιοφόρων έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην ηγεμονία των ΗΠΑ και τις πολιτικές εκφοβισμού τους, υπενθυμίζοντας σε χώρες όπως η Ελλάδα ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει πλέον την ικανότητα να υποστηρίξει και να προστατεύσει τους οπαδούς της. Δεν έχει.

 Οι δυτικοί ηγεμόνες, που προηγουμένως είχαν αντιληφθεί το υπέρογκο κόστος της λεηλασίας των συμφερόντων του Ιράν στην περίπτωση της κατάσχεσης του βρετανικού δεξαμενόπλοιου «Astana Impro», κατηγόρησαν το κόστος μιας τέτοιας συμπεριφοράς σε τρίτη χώρα.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία αντιμετώπιζε οικονομικές κρίσεις για σχεδόν μια δεκαετία, προφανώς έχει κάνει τα στραβά μάτια στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Ακτοφυλακή ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κατέσχεσε ένα ρωσικό τάνκερ στα ανοιχτά της νήσου Εύβοιας.

  Οι ελληνικές και αμερικανικές ενέργειες για την κατάληψη ενός πετρελαιοφόρου που εισήλθε στα ελληνικά παράκτια ύδατα υπό ιρανική σημαία για επείγουσα επισκευή είναι προφανής πειρατεία και το Ιράν, ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της αντιπειρατικής κοινότητας, έχει το δικαίωμα να την αντιμετωπίσει.

 Η Ισλαμική Δημοκρατία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η οικονομική τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της κραυγαλέας πειρατείας, δεν θα περιοριστεί, και η κατάσχεση ελληνικών πετρελαιοφόρων αποτελεί μέρος της απάντησης στην οικονομική τρομοκρατία που έχουν διαπράξει αυτές οι χώρες με τη μορφή πειρατείας.

 Με αυτή την ενέργεια, το Ιράν εξέδωσε δύο μηνύματα προς τα μέρη του στο διεθνές σύστημα:

Πρώτον, Οι φιλικές χώρες και χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα οι εξαγωγείς πετρελαίου, πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματα και την ασφάλειά τους με εξουσία και η ελληνική πειρατεία δεν πρέπει να γίνει αίρεση κατά των χωρών της περιοχής.

 Δεύτερον, Οι φαινομενικά ισχυρές και φαινομενικά εχθρικές χώρες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Ιράν δεν θα είναι παθητικό απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή για τα συμφέροντά του και η δοκιμή της βούλησης του Ιράν από αυτή την άποψη είναι ένα στρατηγικό λάθος που θα κοστίσει ακριβά στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους και θα φέρει μεγάλα σκάνδαλα που θα καταγραφούν στο ιστορικό των ΗΠΑ.

Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να ασκήσουν πίεση μέσω αντιπροσώπων για να ανοίξουν το δρόμο για παράνομες παραχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά.

Η απάντηση του Ιράν σε αυτή την καταναγκαστική συμπεριφορά πρέπει να έχει να κάνει τους Αμερικανούς να συνειδητοποιήσουν για πολλοστή φορά το γεγονός ότι τα εργαλεία εξωδιαπραγμάτευσης δεν μπορούν να επηρεάσουν τη βούληση του Ιράν να διεκδικήσει τα νόμιμα δικαιώματά του.

Nour News

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr