Συρία: Η Τουρκία άρχισε τους βομβαρδισμούς εν μέσω ρωσικών και αμερικανικών αντιδράσεων


Ιούνιος 6, 2022. Ελλάδα.

Από την Πέμπτη,  ο τουρκικός στρατός άρχισε να βομβαρδίζει τοποθεσίες που συνδέονται με τις κουρδικές ομάδες YPG, στη βόρεια Συρία, συμπίπτοντας με την ανακοίνωση της Άγκυρας για την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στην περιοχή, για την εξάλειψη τρομοκρατικών προπύργιων με στόχο της διασφάλισης των συνόρων της και της δημιουργίας μιας

ασφαλούς περιοχής προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την εκούσια επιστροφή των Σύριων προσφύγων που βρίσκονται στα εδάφη της, γράφει τούρκικο δημοσίευμα στην αραβική.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 4 επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία από το 2016, καταλαμβάνοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα γης, και αυτές οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν σε μια λωρίδα 30 χιλιομέτρων, με στόχο κυρίως την εκδίωξη των Κούρδων από την περιοχή.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε αρκετές τοποθεσίες στις οποίες βρίσκονταν μαχητές των κουρδικών YPG στη βόρεια Συρία.

Επιπλέον τοπικές πηγές ανέφεραν ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στόχευαν περιοχές υπό τον έλεγχο των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», των οποίων το YPG είναι η ραχοκοκαλιά του, στην ύπαιθρο Ταλ Ταμρ και Αμπού Ρασίν.

Αυτές οι εξελίξεις έρχονται μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μια νέα τουρκική στρατιωτική επίθεση με στόχο τρομοκρατικές πολιτοφυλακές στις πόλεις Τελ Ριφάατ και Μανμπίτζ στη βόρεια Συρία.

Ο Ερντογάν είπε, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κόμματός του στο κοινοβούλιο, ότι η επιχείρηση της Άγκυρας έχει στόχο να «απελευθερώσει» το Τελ Ριφάατ και τη Μανμπίτζ από τους τρομοκράτες (δηλαδή τους Κούρδους)».

Αναφέρεται σε δύο κύριες κατοικημένες περιοχές εκτός τουρκικού ελέγχου δυτικά του ποταμού Ευφράτη, οι οποίες ελέγχονται από τους Κούρδους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τουρκικός στρατός έστειλε στρατιωτικές ενισχύσεις βαθιά στο εσωτερικό της Συρίας, την Πέμπτη, και εξαπέλυσε επίθεση στις θέσεις των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», σύμφωνα με δημοσίευμα του Al-Jazeera Net.

Στο πλαίσιο των διεθνών αντιδράσεων σε αυτές τις τουρκικές κινήσεις, η Ρωσία εξέφρασε την ανησυχία ότι οι τουρκικές κινήσεις θα οδηγούσαν σε αστάθεια και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι η Άγκυρα θα σταματήσει οποιεσδήποτε κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή επιδείνωση της περίπλοκης κατάστασης στη Συρία».

Η Ζαχάροβα είπε ότι ενώ η Ρωσία κατανοεί την επιθυμία της Τουρκίας να διασφαλίσει την ασφάλειά της κατά μήκος των συριακών συνόρων, ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ασφάλεια είναι να επιτραπεί στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να τοποθετηθούν κατά μήκος των συνόρων.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα αντιταχθεί σε «οποιαδήποτε κλιμάκωση» στη βόρεια Συρία.

«Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των τρεχουσών γραμμών κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε ο Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την Τετάρτη.

Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι αποφασισμένη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά των «τρομοκρατικών οργανώσεων που απειλούν την εθνική τους ασφάλεια».

 

(turkpress.co)

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr