Η Γερμανία δίνει στην Ελλάδα BMP «Marder», που ζήτησε η Ουκρανία – Bild


Γερμανικά BMP Marder

Ιούνιος 1, 2022. Ελλάδα.

Η Γερμανία θα παραδώσει στην Ελλάδα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder, κάτι που συμφώνησαν η γερμανική εταιρεία όπλων Rheinmetall και η Ουκρανία σε δήλωση προθέσεων τον Μάρτιο. Αυτό αναφέρει η Bild, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Την Τρίτη, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε μια ανταλλαγή στην οποία η Γερμανία θα παραδώσει 50 γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Marder στην Ελλάδα και η Ελλάδα θα προμήθευε γρήγορα τεθωρακισμένα σοβιετικά οχήματα στην Ουκρανία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρόκειται για γερμανικά τεθωρακισμένα, για τα οποία η Rheinmetall υπέβαλε αίτηση εξαγωγής στην Ουκρανία στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας στις 22 Απριλίου.

«Η συμφωνία Marder για την Ουκρανία τελείωσε επιτέλους», δήλωσε κυβερνητική πηγή.

Ο Σολτς ήθελε «να βάλει τέλος στην κουραστική διαμάχη για τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού», είπε. 

Γι' αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, εξακολουθούν να εξάγονται Marders από τη Γερμανία, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν, ώστε να μην είναι πλέον διαθέσιμα στην Ουκρανία.

Αντίθετα, περίπου 100 σοβιετικά μαχητικά οχήματα πεζικού BMP-1A1 East πρόκειται να αναχωρήσουν από την Αθήνα για την Ουκρανία.

Πρόκειται για οχήματα μάχης πεζικού από αποθήκες που πούλησε η Γερμανία στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για 50.000 γερμανικά μάρκα (περίπου 25.000 ευρώ) το καθένα. BMP ηλικίας 50 έως 58 ετών.

Αυτά τα σοβιετικά μηχανήματα δεν χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν καθόλου, μερικά μεταπωλήθηκαν από την Ελλάδα στο Ιράκ και την Αίγυπτο ή χρησιμοποιήθηκαν ως στόχοι εκπαίδευσης σε στρατιωτικούς ελιγμούς.

Η Bild έμαθε επίσης ότι η αναγγελθείσα ανταλλαγή εξετάστηκε στο γραφείο της Καγκελαρίου στις 28 Φεβρουαρίου και δεν μπορούσε να γίνει με την Ελλάδα, αλλά με τη Βουλγαρία. Η Σόφια πρόσφερε στη Γερμανία να προμηθεύσει γρήγορα στην Ουκρανία 90 μαχητικά BMP-1 με αντάλλαγμα 90 Marders από τη Γερμανία, αλλά το Βερολίνο δεν ενέκρινε τη συμφωνία.

Την προηγούμενη μέρα, η επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Bundestag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παραδώσει 50 οχήματα μάχης πεζικού Marder στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό. 

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουνίου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε να προμηθεύσει στην Ουκρανία  ένα σύγχρονο σύστημα αεράμυνας IRIS-T SLM  και ένα σύγχρονο ραντάρ που θα ανιχνεύει εχθρικά οβιδοβόλα, όλμους και πυροβολικό αεριωθουμένων.

Ωστόσο, αργότερα προστέθηκε στο Βερολίνο ότι η προμήθεια συστημάτων IRIS-T SLM στην Ουκρανία θα διαρκούσε μήνες.

defence-ua.com, pravda.com.ua

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr