Τουρκία: Αποκλείστηκαν οι ιστοσελίδες της Ντόιτσε Βέλε και της Φωνής της Αμερικής...


Ιούλιος 1, 2022. Ελλάδα.

Σχετικά με την απαγόρευση στην πρόσβαση στις ιστοσελίδες στα τουρκικά της Deutsche Welle  και της Voice of America,  το ανώτατο συμβούλιο της ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας- RTÜK  προέβη σε διευκρινιστικές δηλώσεις για την αποκοπή αυτών των  ενημερωτικών ιστοσελίδων στην τουρκική γλώσσα.

Το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο έθεσε όρους, προκειμένου να ελέγχεται το δημοσιογραφικό τους έργο (λογοκρισία):

«Εάν αυτοί οι ραδιοτηλεοπτικοί ιστότοποι εγκαταστήσουν τις εταιρείες τους στη χώρα μας και ξεκινήσουν τη διαδικασία αδειοδότησης, το Ανώτατο Συμβούλιο μας, θα ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να τερματίσουν τη διαδικασία αποκλεισμού πρόσβασης».

Μάλιστα, η τουρκική αρχή ζητά να ελέγχει ό, τι δημοσιεύεται στην τουρκική γλώσσα  που απευθύνεται στον τουρκικό λαό.

Στην ανακοίνωση, αναφέρθηκε ότι το RTÜK θεώρησε σκόπιμη αυτή τη γνώμη και ζήτησε να κινηθεί δικαστική διαδικασία και ζητήθηκε απαγόρευση πρόσβασης, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υποβλήθηκε αίτηση εντός της προθεσμίας των 72 ωρών που ορίζει ο νόμος για να υποβάλουν αίτηση άδεια για τις σχετικές ιστοσελίδες.

«Αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υποβλήθηκε αίτηση στο RTÜK στο τέλος της περιόδου που δόθηκε, έπρεπε να κινηθεί δικαστική διαδικασία και να ζητηθεί απαγόρευση πρόσβασης για τους ιστότοπους των οποίων οι υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης συνεχίζονταν χωρίς άδεια μετάδοσης. Εάν τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στο εν λόγω όνομα τομέα είχαν ενεργήσει σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, δεν θα είχε εφαρμοστεί η κύρωση του αποκλεισμού πρόσβασης από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Σε περίπτωση που αυτοί οι ιστότοποι εκπομπής εγκαταστήσουν τις εταιρείες τους στη χώρα μας και ξεκινήσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης σύμφωνα με τους νόμους μας, το Ανώτατο Συμβούλιο θα ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να τερματίσουν τη διαδικασία αποκλεισμού πρόσβασης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι το RTÜK  είχε δώσει προθεσμία 72 ωρών για άδειες στα ειδησεογραφικά sites που εκπέμπουν στα τουρκικά, την Deutsche Welle, Euronews Türkçe, Voice of America.

 

Independent Türkçe


--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr