Η Τουρκία θέλει να συμμετέχει ενεργά στην εξαγωγή αγροτικών προϊόντων από Ουκρανία και Ρωσία


Ιούλιος 1, 2022. Ελλάδα.

 

Οι τουρκικές αρχές είναι έτοιμες να επιδοθούν στην επανεξαγωγή αγροτικών προϊόντων, τα οποία θα μεταφερθούν στην Τουρκία μέσω του Εύξεινου Πόντου,  αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Μπορούμε να προμηθεύουμε άλλες χώρες ή να επανεξάγουμε σιτάρι, κριθάρι, ηλιέλαιο και άλλα γεωργικά προϊόντα σε χώρες που έχουν ανάγκη», είπε στους δημοσιογράφους.

 Σύμφωνα με τον Ερντογάν, στα λιμάνια της Ουκρανίας βρίσκονται περίπου 20 τουρκικά εμπορικά πλοία, τα οποία είναι έτοιμα να μεταφέρουν αγροτικά προϊόντα.

Το θέμα της επανεξαγωγής αγροτικών προϊόντων αναμένεται να συζητήσει ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι.

Το θέμα της δημιουργίας ενός διαδρόμου σιτηρών συζητήθηκε στις 8 Ιουνίου σε συνομιλίες στην Άγκυρα από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Ο Πούτιν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Μόσχα θα εγγυηθεί την απρόσκοπτη διέλευση των πλοίων που μεταφέρουν ουκρανικά σιτηρά εάν το Κίεβο καθαρίσει τα λιμάνια του από τις νάρκες και μπορεί να εξασφαλίσει την εξαγωγή αγαθών μέσω λιμένων που ελέγχονται από τη Ρωσία, όπως το Μπερντιάνσκ και η Μαριούπολη.

Στις 21 Ιουνίου διεξήχθησαν στη Μόσχα διαπραγματεύσεις μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ρωσίας για το θέμα της δημιουργίας ενός ασφαλούς διαδρόμου για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας τους χαρακτήρισαν θετικούς και εποικοδομητικούς, σημειώνοντας ότι αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

 

«Moskovskiy komsomolets»

--

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr